Phanerosaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Phanerosaurus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Ряд: Diadectomorpha
Родина: Diadectidae
Рід: Phanerosaurus
Meyer, 1860
Види

Phanerosaurus — вимерлий рід діадектидів рептіліоморфів ранньої пермі Німеччини. Скам'янілості відомі з формації Лейкерсдорф біля Цвікау. Німецький палеонтолог Крістіан Еріх Герман фон Майєр назвав типовий вид P. naumanni у 1860 році на основі кількох крижових і передкрижових хребців[1]. Другий вид, P. pungnax, був названий у 1882 році, але поміщений у власний рід Stephanospondylus у 1905 році[2].

Як і у інших діадектид, хребці фанерозавра дуже широкі. Нервові дуги дуже високі і виходять за межі центру з помітними зигапофізами, що виступають з обох боків. У хребцях фанерозавра є кілька відмінних рис, щоб відрізнити його від інших діадектид. Однією з унікальних характеристик є його вкорочені нервові шипи[3].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Meyer, H. von (1860). Phanerosaurus naumanni aus dem Sandstein des Rothliegenden in Deutschland. Palaeontographica. 7: 248—252.
  2. Stappenbeck, R. (1905). Uber Stephanospondylus n. g. und Phanerosaurus H. v. Meyer. Zeitschrift der Deutschen Geologischen Gesellschaft. 57: 380—437.
  3. Kissel, R. (2010). Morphology, Phylogeny, and Evolution of Diadectidae (Cotylosauria: Diadectomorpha). Toronto: University of Toronto Press. с. 185.