Thalassotitan

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Thalassotitan
Час існування: пізня крейда,
~67–66 млн р. т.

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ящірки (Lacertilia)
Родина: Мозазаврові (Mosasauridae)
Підродина: Mosasaurinae
Рід: Thalassotitan
Longrich et al., 2022
Thalassotitan atrox
Longrich et al., 2022
Посилання
Вікісховище: Thalassotitan

Thalassotitan — рід вимерлих морських ящірок родини мозазаврів (Mosasauridae), що існував наприкінці крейди (67-68 млн років тому). Скам'янілі рештки тварини знайдені у відкладеннях формації Улед-Абдун у Марокко.[1]

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва роду Thalassotitan походить від давньогрецького θάλασσα / thálassa, «море» і τιτάν / tītā́n, «титан» або «гігант», що буквально означає «титан морів», прямо вказуючи на вражаючі розміри тварини. Видовий епітет atrox — це латинське слово, що означає «жорстокий» або «безжальний», і вказує на положення виду як домінантного хижака на вершині трофічного ланцюга та частоту внутрішньовидових слідів укусів на скам'янілості.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Порівняння розмірів Thalassotitan, косатки і людини

Thalassotitan є одним із найбільших мозазаврів, виявлених на сьогоднішній день. Його череп сягав приблизно 1,5 м у довжину, що трохи перевищує череп найбільших видів роду Prognathodon. Виходячи з морфології інших мозазаврід, які є подібними та повнішими у своїх викопних останках, це відповідало б орієнтовній загальній довжині 9-10 м.

Філогенія[ред. | ред. код]

Thalassotitan є членом триби Prognathodontini підродини Mosasaurinae, яка включає також роди Prognathodon і Gnathomortis. Морфологічно він найбільше схожий на гігантських мозазаврів P. currii та P. saturator, а філогенетичний аналіз Longrich et al. (2022) розміщують рід у кладі між ними. Це створює неприродні парафілетичні відносини, які відображають ширшу проблему з родом Prognathodon в цілому. Кілька досліджень за останнє десятиліття показали, що прогнатодон загалом не є монофілетичним і потребує перегляду.

Mosasaurinae

Kourisodon

Clidastes

Globidensini

Globidens simplex

Globidens schumani

Globidens phosphaticus

Prognathodon rapax (=Ancylocentrum hungerfordi)

Globidens alambamensis

Globidens dakotensis

Prognathodontini

Gnathomortis

Prognathodon overtoni

Prognathodon saturator

Thalassotitan atrox

Prognathodon currii

Prognathodon giganteus

Prognathodon lutugini

Prognathodon solvayi

Mosasaurini

Moanasaurus

Mosasaurus mokoroa

Mosasaurus conodon

Plesiotylosaurus

Plotosaurus

Mosasaurus missouriensis

Mosasaurus lemonnieri

Mosasaurus hoffmannii

Mosasaurus beaugei

Mosasaurus maximus

Liodon

Mosasaurus sp. (MGGC 21876)

"Magahouanga mosasaurine"

Carinodens

Xenodens


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rempert, Trevor; Vinkeles Melchers, Alexander; Rempert, Ashley; Haque, Muhammad; Armstrong, Andrew (14 січня 2022). Occurrence of Mosasaurus hoffmannii Mantell, 1829 (Squamata, Mosasauridae) in the Maastrichtian Phosphates of Morocco (PDF). The Journal of Paleontological Sciences. 22: 1—22.
  2. Longrich, Nicholas R.; Jalil, Nour-Eddine; Khaldoune, Fatima; Yazami, Oussama Khadiri; Pereda-Suberbiola, Xabier; Bardet, Nathalie (24 серпня 2022). Thalassotitan atrox, a giant predatory mosasaurid (Squamata) from the Upper Maastrichtian Phosphates of Morocco. Cretaceous Research (англ.). 140: 105315. doi:10.1016/j.cretres.2022.105315. ISSN 0195-6671. S2CID 251821884.

Посилання[ред. | ред. код]