Андрієнко Григорій Юхимович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрієнко Григорій Юхимович
Народився 25 березня 1907(1907-03-25)
Крюків
Помер 6 липня 2000(2000-07-06) (93 роки)
Нагороди Орден Червоної Зірки (1944), Орден «Знак Пошани» Орден «Знак Пошани», звання «Почесний громадянин міста Кременчука»

Григо́рій Юхи́мович Андріє́нко (25 березня 1907 р., Крюків — 6 липня 2000 р.) — учасник відбудови Кременчука, «Почесний громадянин міста Кременчук».

Біографія[ред. | ред. код]

Андрієнко Григорій Юхимович народився 25 березня 1907 року в Крюкові в родині робітника вагонних майстерень.

Після закінчення семирічної школи навчався у школі ФЗУ (фабрично-заводського учнівства) при вагонобудівному заводі.

Під час проходження військової служби закінчив школу червоних командирів. Після звільнення в запас здобув освіту в Московському енергетичному інституті.

Повернувся у Крюків на КВБЗ, очолив школу ФЗУ, курси майстрів соціалістичної праці. Працював помічником директора з кадрів і побуту, начальником електродно-метизного цеху.

У липні 1941 року брав участь у формуванні Кременчуцької дивізії народного ополчення, зі зброєю в руках захищав рідне місто від нацистських окупантів у складі протитанкової батареї 3-го Крюківського полку.

Був евакуйований разом із заводом у м. Перм, де завод налагодив випуск фугасних авіаційних бомб, працював начальником ковальсько-пресового цеху. За ініціативою Григорія Юхимовича на заводі був організований хор, який проводив концерти української пісні для робітників заводу та  мешканців Пермі.

Після звільнення Крюкова від гітлерівців у грудні 1943 повернувся до Кременчука, де керував відбудовою КВБЗ. У 1944 р. завод уже виконав перше завдання — відправив для бійців на фронт пічки-буржуйки та нари для госпіталів.

У 1944 р. був обраний секретарем парткому заводу, в 1954 — другим секретарем Кременчуцького міськкому компартії по промисловості, будівництву і транспорту. В 1963 р. повернувся на виробництво, де очолив бюро технічної інформації.

Обирався депутатом міської ради декількох скликань.

Помер 6 липня 2000 року.

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Осташко О. І. Почесні громадяни міста Кременчука [Текст] / А. М. Лукашова, О. П. Шаблій, О. І. Осташко. ─ Кременчук: Кременчук, 2003. ─ 418 с. : іл.

Посилання[ред. | ред. код]