Карбоновий обігрівач

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Карбоновий обігрівач  - різновид інфрачервоних пристроїв, призначених для обігріву приміщень. Основою конструкції, за рахунок якої здійснюється прогрів простору приміщення, є нитка з карбону. Карбонова нитка в цьому пристрої розміщається в трубці, всередині якої штучно створено вакуум. Через цей електричний елемент проходить електричний струм, що викликає появу потужного інфрачервоного випромінювання яке потрапляє назовні або на прийомний елемент пристрою. Нитка з карбону як правило міститься в трубці у формі спіралі. Карбон це хімічний мікроелемент під назвою вуглець. Тому нитку з цього матеріалу часто називають вуглецевою[1].

Карбоновий обігрівач має високий рівень енергозбереження, наприклад карбоновий обігрівач потужністю 300 ват може обігріти 15 кв. м. площі приміщення[2]. Тобто карбоновий обігрівач споживає в 2-3 рази менше електроенергії ніж майже всі інші види електро обігрівачів, такий рівень економії дозволяє в 2-3 рази зменшити витрати на опалення.

Принцип дії карбонових обігрівачів[ред. | ред. код]

Карбоновий нагрівач функціонує таким же чином, що і інші види інфрачервоних обігрівачів. Інфрачервоне випромінювання поширюється в зовнішнє середовище, нагріваючи різні поверхні, які знаходяться поблизу або у інших зразках інфрачервоне випромінювання потрапляє на поверхню матеріалу приймача тепла який по повітрю розподіляє тепло далі по приміщенню. При зовнішньому випроміненні прилад може прогріти предмет на глибину до 2,5 см, що значно ефективніше роботи звичайного конвектора, так як тепло від карбонового обігрівача передається не повітрю, а безпосередньо поверхням приміщення: стінам, меблям, підлозі, стелі та ін. В результаті процес тепловіддачі розтягується в часі і приміщення більший час залишається теплим. Іншими словами, нагріта поверхня холодіє набагато повільніше, ніж повітря в помешканні. Саме це дозволяє забезпечити нормальну температуру в приміщенні навіть після тимчасового відімкнення карбонового обігрівача, наприклад з метою економії електроенергії. Чим більший час працює карбоновий нагрівальний елемент, тим сильніше розігріваються предмети в приміщенні.

Види карбонових обігрівачів[ред. | ред. код]

На ринку обладнання карбонові обігрівачі представлені кількома видами: настінні карбонові обігрівачі, стельові обігрівачі, підлогові обігрівачі, поворотні моделі. Крім перелічених основних видів, можна ще виділити карбонові обігрівачі, які в конструкції мають декілька інфрачервоних нагрівальних елементів і володіють значною потужністю і більшою площею обігріву приміщення; обігрівачі у вигляді каскаду; нагрівачі, що встановлюються потай, під фінішне покриття, але цей вид складний для самостійної установки, тому для такої роботи краще залучити професіоналів [3]. Також окремим видом карбонових обігрівачів в яких теплова енергія від випромінення потрапляє не на зовні, а на спеціальний матеріал приймач, зазвичай це керамічний або металевий елемент конструкції проте такі прилади поки що не набули широкого розповсюдження.

Переваги і недоліки карбонових обігрівачів[ред. | ред. код]

Відповідно до досліджень японських вчених проведених в 2000 році в Японії, карбонові обігрівачі є абсолютно безпечними для оточуючих і не несуть загроз здоров'ю. Безпечність і екологічність карбонових обігрівачів доведена багатьма дослідженнями в різних країнах світу. На даний час це одні з найпоширеніших пристроїв обігріву житлових і комерційних приміщень в розвинених країнах Світу.

Перевагами карбонових джерел тепла є 1) тривалий термін служби карбонової спіралі; 2) потужна і оперативна тепловіддача. Відбивач виготовлений з анодованого металу, згідно технології обігріву він чітко спрямовує інфрачервоні хвилі на предмети інтер'єру, виключає  оптичне  переломлення і «паразитне» відсвічування. Холодне приміщення прогрівається швидко і якісно. Недоліком карбонових обігрівачів є крихкість самої кварцовою трубки, в якій міститься карбонове волокно. Довгу роботу карбонового обігрівача може забезпечити обережне поводження і відсутність фізичних впливів на обігрівач. Недоліком карбонових обігрівачів також виділяють неможливість просушувати на обігрівачі мокру білизну, засніжені рукавиці та ін [4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1.   КАРБОНОВИЙ ОБІГРІВАЧ: ПРИНЦИП ДІЇ, ХАРАКТЕРИСТИКИ, ПЕРЕВАГИ І НЕДОЛІКИ, РІЗНОВИДИ, ОГЛЯД МОДЕЛЕЙ, КРИТЕРІЇ ВИБОРУ [Архівовано 24 листопада 2021 у Wayback Machine.]
  2. Вибираємо карбоновий обігрівач для квартири та заміського будинку. Архів оригіналу за 28 листопада 2021. Процитовано 1 грудня 2021.
  3. Карбоновий обігрівач для будинку. Архів оригіналу за 24 листопада 2021. Процитовано 24 листопада 2021.
  4. Карбоновий обігрівач: переваги і недоліки. Архів оригіналу за 24 листопада 2021. Процитовано 24 листопада 2021.