«Сто грам» для хоробрості...

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
„Сто грам“ для хоробрості…
рос. „Сто грамм“ для храбрости…
Жанр комедія
Режисер Борис Бушмельов
Анатолій Маркелов
Георгій Щукін
Сценарист Григорій Горін
Микола Пушков
Вікторія Токарєва
У головних
ролях
Юрій Кузьменков
Ігор Ясулович
Володимир Басов
Михайло Свєтін
Борислав Брондуков
Микола Гринько
Оператор Марк Дятлов
Віталій Абрамов
Микола Немоляєв
Композитор Олексій Рибников
Карен Хачатурян
Художник Олексій Лебедєв
Віталій Гладников
Василь Щербак
Кінокомпанія "Мосфільм"
Тривалість 72 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1976
IMDb ID 0254926

«„Сто грам“ для хоробрості…» (рос. «„Сто грамм“ для храбрости…») — радянський комедійний сатиричний кіноальманах з трьох новел, знятих режисерами Борисом Бушмельовим, Анатолієм Маркеловим і Георгієм Щукіним у 1976 році. Лідер радянського кінопрокату 1977 року: 10 місце, 22 мільйона 600 тисяч глядачів.

Назва альманаху дано за третьою його новелою, знятою за однойменною повістю Вікторії Токарєвої, яка мала великий успіх. Кіноальманах був орієнтований на антиалкогольну пропаганду, і на відміну від розповіді, фільм не мав хеппі-енду (в оповіданні герої одружилися).

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм складається з трьох новел, об'єднаних спільною темою пияцтва і алкоголізму («Яка нахабність», «За законами гостинності», «Сто грам для хоробрості») і починається з мультиплікаційної заставки.

«Яка нахабність»[ред. | ред. код]

Дисциплінований і зібраний Ларічев (Ігор Ясулович) йде на роботу. Побачивши, що у нього в запасі є трохи часу, він зупиняється біля кіоску Спортлото, щоб купити і заповнити один квиток лотереї. Заповнюючи квиток, Ларічев звертає увагу на чоловіка, що уважно дивиться на нього (Юрія Кузьменкова). Чоловік, який представився Василем (пізніше за сценарієм фільму), спочатку попросив п'ятачок, щоб доїхати до дому. Але потім Василь вимагає проводити його додому на метро. Однак в метро їм проїхати не відразу вдається, їх намагається виставити дружинник, але Ларічев без причини покриває Васю як свого хворого друга, і вони довго їздять в метро в пошуках станції Василя, Ларічев в результаті спізнюється на роботу. Але це всього лише півбіди, пригоди тільки починаються…

«За законами гостинності»[ред. | ред. код]

Гостинний господар Панюков (Михайло Свєтін) очікує до себе гостя з Грузії Гогі (Георгій Кавтарадзе) — той повинен приїхати на захист дисертації. До приїзду він приготував горілку. Ці приготування бачить його маленький син, він нагадує татові, що йому пити не можна. Батько каже, що він пити і не буде. Пити буде тамада — він запрошує свого знайомого Ружевського (Володимир Басов). Але оскільки Ружевський подорожує з бенкету на поминки, потім на ювілей, потім на урочистий вечір, то він часто плутає, за що піднятий тост. В кінці фільму — результат подібної гостинності.

«Сто грам для хоробрості»[ред. | ред. код]

Олександру Нікітіну (Микола Гринько) давно подобалася сусідка з будинку навпроти (Тетяна Васильєва). Одного разу він наважився і подзвонив їй по телефону. Отримавши запрошення, Нікітін зайшов до Валерія Феліксовича (Олександр Бєлявський), начальника лабораторії, де він працював, за краваткою. Там він розповів, що йде на побачення, але дуже хвилюється. Валерій Феліксович порадив йому трохи випити для хоробрості, а заодно і сам пригостив коньяком, дав гарну краватку і світлий піджак. Олександр вийшов зі свого під'їзду, увійшов до будинку сусідки, але знову не наважився зайти, і побіг в магазин випити одну чарку, але це виявилося не так просто.

У ролях[ред. | ред. код]

«Яка нахабність»[ред. | ред. код]

«За законами гостинності»[ред. | ред. код]

«100 грам для хоробрості»[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

«Яка нахабність»[ред. | ред. код]

«За законами гостинності»[ред. | ред. код]

«100 грам для хоробрості»[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]