Шатайло Єгор Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Єгор Шатайло)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єгор Шатайло
Шатайло Єгор Андрійович
Народився 1994(1994)
Вінниця, Україна Україна
Громадянство Україна Україна
Діяльність стендап-комік, радіоведучий, сценарист
Роки активності 2015 — дотепер

Єгор Андрійович Шатайло (нар. 1994, Вінниця, Україна) — український стендап-комік, радіоведучий, сценарист. Ведучий комедійного шоу «Гомін Аут» на радіо «Промінь», сценарист програми «#@)₴?$0».

Життєпис[ред. | ред. код]

Єгор Шатайло народився у Вінниці. У віці 12 років разом з батьками переїхав до Києва. Відвідував курси акторської майстерності та театр-студію імпровізації «Чорний квадрат», згодом працював у Київському театрі юного глядача.[1][2] За освітою — маркетолог.

Почав займатися стендапом 2015 року[3][4]. Разом з коміками Антоном Тимошенком та Сергієм Ліпком є сценаристом програми «#@)₴?$0»[5]. З жовтня 2019 року веде шоу «Гомін Аут» на радіо «Промінь»[6]. Є резидентом «Підпільного стендапу».[2]

2020 року Шатайло вирішив виступати виключно українською мовою та відмовитися від будь-яких проявів російської культури:

Ті російськомовні українці, які, наприклад, розуміють, де і який берег, які процеси відбуваються в країні, – вони не образяться, якщо ми будемо говорити українською. Вони нас розумітимуть. Це той українець, яким і я був кілька років тому. Я все розумів, споживав українськомовний контент, але говорив російською. Тому ці російськомовні – це українськомовні українці в майбутньому. А щодо людей, яким принципово не дивитися нічого українськомовного, то навіщо нам така аудиторія?[7]

Скандали[ред. | ред. код]

Відомості коміку додав інцидент 14 вересня 2020 року, коли на нього здійснили напад кілька десятків невідомих у масках перед виступом на стендап-концерті на Трухановому острові. Шатайла повалили на землю, залили обличчя газом із балончиків і змусили «вибачатися перед традиційною родиною». Причиною став жарт, яким Шатайло анонсував виступ: «Завтра буду валити стендап про збитковість традиційної української сім'ї, яку треба закрити, як Тетчер шахти, і вкладати бабки в інновації».[8][9] Деякі ЗМІ звинуватили у нападі представників ультраправої організації «Традиція і порядок»[10][11], яка, проте, заперечила свою причетність до нападу[12].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Перш ніж стати коміком, ти маєш дослідити гумористичне дно»; Марк Лівін, The Village, 26 вересня 2018.
  2. а б До Чернівців приїде сценарист «Телебачення Торонто» з стендап-концертом: коли та де виступить; Христина Піцуряк, Молодий буковинець, 9 вересня 2021.
  3. «Я відмовився від російської культури»: Стендап-комік Єгор Шатайло про напад радикалів, перевірку жартів і дратівливий гумор; Наталія Литвинова, depo.ua, 24 грудня 2020.
  4. Підпільний стендап. Коміки. Єгор Шатайло [Архівовано 2022-03-10 у Wayback Machine.]; undergroundstandup.com. Процитовано 17 квітня 2022.
  5. Праворадикали напали на стендап-коміка Єгора Шатайла через жарт. Він записав про це сольний концерт; Ярослав Друзюк, The Village, 24 листопада 2020.
  6. «Гомін Аут» на радіо «Промінь» продовжать виробляти співавтори проєкту «Телебачення Торонто»; Детектор медіа, 13 Липня 2020.
  7. «Варто грати за своїх». Українські стендап-коміки, які круто жартують рідною мовою; Дмитро Журавель, ШОТАМ, 9 лютого 2022.
  8. Праворадикали напали на стендап-коміка Єгора Шатайла через жарт. Він записав про це сольний концерт; Ярослав Друзюк, The Village, 24 листопада 2020.
  9. Сценариста Телебачення Торонто побили через жарт про традиційну сім'ю; BBC News Україна, 15 вересня 2020.
  10. Радикали напали на коміка Єгора Шатайла через жарти про традиційну сім'ю; Володимир Пиріг, Zaxid.net, 15 вересня 2020.
  11. Ультраправі з «Традиції і Порядку» напали на коміка через жарт про традиційну сім'ю; Хмарочос, 16 вересня 2020.
  12. «Традиція і порядок» заперечує свою причетність до побиття співведучого «Телебачення Торонто»; Магнолія-ТВ, 16 вересня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]