Єпіфанов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єпіфа́нов
Просійське прізвищеWD:
Оригінал мовою рос. Епифанов
Фонетичні алгоритми (англ.)
Жіноча форма Єпіфанова
Закінчення -ов
Від імені Єпіфаній

Пошук сторінок

які починаються з
містять

у Вікіданих:посилання:

Єпіфа́нов (рос. Епифанов) — російське прізвище, яке утворене від канонічного хрестильного імені Єпіфаній, що в перекладі з грецького означає «видатний, почесний, відомий».

Основою прізвища став розмовний варіант імені Єпіфаній — Єпіфан. У Росії це ім'я завжди вважалося простонародним. Була приказка про бідняка: «Радий Єпіфан, що нажив сірий кафтан».

Це ім'я з'явилося на честь єпископа Кіпрського святого Єпіфанія. Він жив в IV столітті у Фінікії. Святий Епіфаній за свої подвиги сподобився дару чудотворіння, але, щоб уникнути людської слави, він пішов з обителі в пустелю Спанідріон. Довго блукав мученик, після чого був знайдений мертвим, але нетлінним.

Можливо також, що Єпіфановим стали називати жителів певної місцевості. У свою чергу, місцевість або поселення називали ім'ям святого, бажаючи заручитися його заступництвом. В такому випадку прізвище може мати аристократичне походження. Представники давніх родів, що володіли великими маєтками, мали прізвиська, утворені від назви родового володіння[1].

Відомі носії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [Происхождение фамилии Епифанов (рос.). Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 14 грудня 2016. Происхождение фамилии Епифанов (рос.)]
  2. https://www.president.gov.ua/documents/5882020-36141 Указ президента України № 588/2020