Інстаблогер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інстаблогер (скорочення від «блогер в Instagram»), Інстаграм-блогер — людина, блогер, що веде свій акаунт у соціальній мережі Instagram[1][2].

Етимологія[ред. | ред. код]

Термін «інстаблогер» класифікує людей, основною або єдиною платформою яких є профілі в соціальній мережі Instagram.

Вплив[ред. | ред. код]

Феномен соціальної мережі Instagram дуже сильно охопив інтернет за останні роки. Раніше в Instagram лідирували зірки телебачення та інших сфер шоу-бізнесу. Для багатьох з них соціальна мережа стала свого роду власним ЗМІ, за допомогою якого вони можуть спілкуватися з шанувальниками і ділитися інформацією, минаючи журналістів. Зараз же основний пласт Інстаграм-зірок складають люди, які прославилися виключно завдяки цій соціальній мережі. Багатьох Instagram-блогерів привертає досить великий заробіток з їх персональних сторінок. За прогнозами Володимира Миролюбова, керівника біржі реклами у блогерів EpicStars, за одну тисячу передплатників на своєму акаунті інстаблогер може отримати не менше 20 гривень, а коли рекламу хочуть купити великі федеральні або транснаціональні компанії, то реклама може коштувати більше в два або більше разів. Багато артистів конвертують медійну популярність від соціальних мереж в гроші. Однак рівень заробітку в соцмережі майже не залежить від впізнаваності персони.

Феномен популярності Instagram-блогерів також обговорює психолог Дар'я Чуніна. На її думку, число користувачів інтернету останнім часом постійно зростає, витісняючи телебачення, тому не дивно, що акцент зміщується з телезірок на зірок з мережі.

У січні 2019 року в Instagram стало популярно так зване «яйце Instagram». Акаунт яйця став глобальним явищем і інтернет-мемом за кілька днів після свого створення. З нього була зроблена найпопулярніша публікація в Instagram[3], що стала також найпопулярнішою публікацією в мережі на будь-якій медіаплатформі в історії.[4] На думку аналітика Лахтмана, на рекламі з цього акаунту можна заробити до 250 тисяч доларів. Водночас, Шон Спілберг з Point North Group, компанії, що займається маркетинговою аналітикою, вважає, що сума може бути ще більше. Все завдяки вірусній популярності акаунта[жаргон] серед великої аудиторії, а не тільки серед 5,5 млн осіб.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Igor Zuevich (29 січня 2017). Кто такой инстаблогер: осваиваем профессию (ru-RU) . igorzuevich.com. Архів оригіналу за 26 квітня 2019. Процитовано 14 лютого 2019.
  2. Как стать блогером в Инстаграме. socialkit.ru. Архів оригіналу за 26 квітня 2019. Процитовано 14 лютого 2019.
  3. Egg photo breaks Kylie Jenner's record for most liked image on Instagram (брит.). Guinness World Records. 14 січня 2019. Архів оригіналу за 28 січня 2019. Процитовано 14 лютого 2019.
  4. Фото яйця побило світовий рекорд за кількістю лайків в Instagram. hromadske.ua (укр.). Громадське телебачення. Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 25.05.2021.