Історико-меморіальний музей Степана Бандери

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей Степана Бандери,село Старий Угринів

Історико-меморіальний музей Степана Бандери присвячений особистості, іменем якої називався національно-визвольний рух 1940-50-х років XX століття за побудову та утвердження української держави.

На території садиби у жовтня 1989 року було встановлено пам'ятний хрест і камінь, а в жовтні 1990 року - перше скульптурне зображення у формі тризуба з бюстом Степана Бандери. Відкриття музею з офіційним статусом (обласного рівня) відбулося 30 грудня 2000 року. До того часу музей діяв в уцілілій кімнаті священичої резиденції, в якій проживала родина Бандерів з 1906 року по 1933 рік.

Експозиція музею розкриває історію національно-визвольної боротьби українського народу, знайомить відвідувачів з життям і громадсько-політичною діяльністю провідника ОУН – Степана Бандери.

В експозиції можна побачити унікальні матеріали, серед яких речі, що належали сім'ї о.Андрія Бандери: синьо-жовте знамено, виявлене при руйнуванні священичої резиденції; старовинні ікони та культові церковні речі; оригінальні документи періоду діяльності ОУН, УПА; посвідчення та документи на ім'я Stefan Popel, під яким проживав Степан Бандера останні роки у Європі; предмети, що належали його сім'ї.

На території комплексу можна побачити гранітну плиту на місці, де знаходились два перші пам'ятники Степану Бандері (знищені диверсантами спецназу ГРУ[джерело?]), криницю, погріб.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Сайт музею
  • Степан Лесів: “Наше завдання — нести людям правду про Степана Бандеру, про визвольний рух” [Архівовано 12 квітня 2018 у Wayback Machine.]
  • Андрій Тимків (24 грудня 2015), Музей Степана Бандери Старий Угрнів, процитовано 19 березня 2016
  • Федорів Т. Обереги пам`яті бандерівського краю http://prostir.museum/ua/post/29027 [Архівовано 28 січня 2017 у Wayback Machine.]