Авторизація (значення)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Авториза́ція

  1. Авторизація — керування рівнями та засобами доступу суб'єкта авторизації до об'єкта, захищеного авторизацією, як в фізичному розумінні (доступ до кімнати готелю за карткою), так і в галузі цифрових технологій (наприклад, автоматизована система контролю доступу) та ресурсів системи залежно від ідентифікатора і пароля користувача або надання певних повноважень (особі, програмі) на виконання деяких дій у системі обробки даних)
  2. Авторизація (фінанси) — процедура надання (отримання) дозволу від банку-емітента банківської платіжної картки (БПК) або особи, яка його заміщує, — члена або учасника платіжної системи на здійснення операцій з використанням БПК (обслуговування власника платіжної картки) (із застосуванням або без застосування мобільного платіжного інструмента). // Елемент інформаційної безпеки, який передбачає запит та підтвердження законності операції.
  3. Ухвала про здійснення витрат, інвестицій, надання їм законних підстав.
  4. Видача дозволу, ліцензії.
  5. Підтвердження авторства, авторського права.
  6. у літературі — схвалення автором тексту власного твору на тиражування у будь-якій копії (переписування, машинопис, ксерокопіювання, друковане перевидання, переклад іншою мовою, інсценізація). Авторизація засвідчується безпосередньо заявою письменника, його участю у процесі тиражування тексту.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]