Агнешка Мелех

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агнешка Мелех
пол. Agnieszka Mielech
Народився 1969(1969)
Громадянство Польща Польща
Національність полька
Діяльність проза для дітей та молоді
Мова творів польська
Роки активності з 2013 року

Агнешка Мелех (пол. Agnieszka Mielech; 1969, Білосток) — польська дитяча письменниця.

Біографія[ред. | ред. код]

Писати почала з ранніх років, перша книжка із серії «Емі і Таємний Клуб Супердівчат» вийшла друком у 2013. Випускниця полоністичних студій, також здобула післядипломну освіту «Література для дітей та підлітків у контексті сучасних викликів» при Інституті польської літератури Варшавського університету. Вивчала «Маркетинг» у Варшавській школі економіки та Executive MBA. Основна робота пов’язана з дистрибуцією фільмів. Протягом десяти років працювала у польській філії Warner Home Video. Авторка книжок для дітей серії «Емі і Таємний Клуб Супердівчат», що вийшли у видавництві «Wilga» (Grupa Wydawnicza Foksal), а також – «Яга Чеколяда і таємна вежа» та «Яга Чеколяда і володарі вітру». Мама дівчинки-підлітка Басі.

«Емі і Таємний Клуб Супердівчат»[ред. | ред. код]

Це перша книжка з серії польської письменниці Агнешки Мелех про допитливу шестилітку, яка обожнює таємниці. На дошкільній підготовці Емі разом з подружками засновує Таємний Клуб Супердівчат. Що ж таємничого може трапитися в житті дошколярок? Невже загадкові люди в аеропорту настільки підозрілі, що дівчаткам доводиться шпигувати за ни­ми навіть в оперному театрі? Таємний Клуб просто-таки полює на таємниці, а якщо їх нема – дівчата вигадують їх самі[1].

«Емі і Таємний Клуб Супердівчат. Гурток іспанської»[ред. | ред. код]

Пригоди Емі і Таємного Клубу тривають! Навчання у підготовчій групі добігло кінця — і дівчата пішли у перший клас. Там на них чекають нові пригоди й нові загадки. Куди зникла папуга Базіка зі шкільного звіринця і як її розшукати? Чому вчителька іспанської мови так підозріло поводиться? А її веле­тенська коробка, яку вона притягла до школи, здається... розмовляє! Щоб розплутати всі таємниці, Емі разом із подружками доведеться виявити неабияку кмітливість. Буде весело![2].

«Емі і Таємний Клуб Супердівчат. На сцені»[ред. | ред. код]

Третя книжка з серії про допитливу дівчинку, яка обожнює таємниці. Ворожіння на день святого Андрія справджується! Емі, Флора та їхні батьки їдуть до Італії. Там вони знайомляться із красномовним Лючано й довідуються про таємницю одного театру. Повернувшись із мандрівки, дівчата записуються до театральної академії. У день їхнього великого дебюту все йде не за планом! Прем’єра вистави «Чарівник країни Оз» повисла на воло­синці… Чи встигне Таємний Клуб Супердівчат врятувати виставу? І яка незвичайна помічниця стане дівчатам у пригоді?[3].

«Емі і Таємний Клуб Супердівчат. Слідство під час канікул»[ред. | ред. код]

Уррра! Почалися канікули! Уже не треба рано вставати і щодня робити уроки! Емі, Флора, Фау та Франек їдуть у село Жаб’ячий Ріг до бабусі Емі. Літо в будиночку біля річки минає чудово: можна веселитися в саду, ходити по чорниці, будувати курінь і кататися верхи. Але в Таємному Клубі Супердівчат канікул не буває! Адже з бібліотеки Жаб’ячого Рогу кудись зникають книжки. Цікаво, чи це книгогризи постаралися, чи хтось навмисне вирішив завдати шкоди книгозбірні? Наші друзі беруться до справи! Чи вдасться їм розплутати і цю загадку? Читайте вже в четвертій частині![4].

«Емі і Таємний Клуб Супердівчат. Коні й лошата»[ред. | ред. код]

До Таємного Клубу Супердівчат надходить зашифрований лист. Яка загадка криється в тому листі і хто його прислав? Чи вдасться п’ятьом друзям його розшифрувати? Слід приводить їх до клубу верхової їзди «Коні й лошата».

Дівчата разом із Франеком вчаться їздити верхи, а також знайомляться з мешканцями кінного двору: козою Мекою, кішкою-мандрівницею Срібною Лолою та її котенятами, а також із прегарними конями — Ґренадою та Фіґаро. Але діти прикипають серцем до старенької кобили Брави. Таємний Клуб має виявити неабияку кмітливість, аби знайти для неї нову домівку. Тож готуйтеся: операція «Брава» розпочалася![5].

Переклади українською[ред. | ред. код]

  • Агнєшка Мєлех. Емі і Таємний Клуб Супердівчат. — Л. : Видавництво Старого Лева, 2019. — 176 с. — ISBN 978-617-679-755-5.
  • Агнєшка Мєлех. Емі і Таємний Клуб Супердівчат. Гурток іспанської. — Л. : Видавництво Старого Лева, 2020. — 152 с. — ISBN 978-617-679-790-6.
  • Агнєшка Мєлех. Емі і Таємний Клуб Супердівчат. На сцені. — Л. : Видавництво Старого Лева, 2020. — 176 с. — ISBN 978-617-679-806-4.
  • Агнєшка Мєлех. Емі і Таємний Клуб Супердівчат. Слідство під час канікул. — Л. : Видавництво Старого Лева, 2021. — 176 с. — ISBN 978-617-679-868-2.
  • Агнєшка Мєлех. Емі і Таємний Клуб Супердівчат. Коні й лошата. — Л. : Видавництво Старого Лева, 2021. — 176 с. — ISBN 978-617-679-876-7.
  • Агнєшка Мєлех. Щоденник супердівчини. Плануй свій рік з Емі!. — Л. : Видавництво Старого Лева, 2021. — 200 с. — ISBN 978-617-679-942-9.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Емі і Таємний Клуб Супердівчат | Видавництво Старого Лева. starylev.com.ua. Архів оригіналу за 12 квітня 2020. Процитовано 11 квітня 2020.
  2. Емі і Таємний Клуб Супердівчат. Гурток іспанської | Видавництво Старого Лева. starylev.com.ua. Архів оригіналу за 12 серпня 2020. Процитовано 6 травня 2020.
  3. Емі і Таємний Клуб Супердівчат. На сцені | Видавництво Старого Лева. starylev.com.ua. Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 1 вересня 2020.
  4. Емі і Таємний Клуб Супердівчат. Слідство під час канікул | Видавництво Старого Лева. starylev.com.ua. Архів оригіналу за 19 січня 2021. Процитовано 17 січня 2021.
  5. Емі і Таємний Клуб Супердівчат. Коні й лошата | Видавництво Старого Лева. starylev.com.ua. Архів оригіналу за 15 квітня 2021. Процитовано 15 квітня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]