Айда Язбек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Айда Язбек
Народилася 20 століття
Ліван[1]
Країна  Чад
 Ліван[2]
Діяльність черниця
Членство Карітас Інтернаціоналіс
Конфесія католицька церква

Сестра Айда Язбек — католицька монахиня, яка є директором культурного центру Аль-Моуна в Нджамені у Чаді. Її робота зосереджена на навчанні представників міжнародних та вітчизняних груп та недержавних організацій з вирішення конфліктів між різними групами в країні Чад. Навчаючи людей вирішенню конфліктів, її організація прагне пропагувати повагу до культури різних груп та сприяти миру у всіх аспектах життя[3].

Раннє життя[ред. | ред. код]

Спочатку Айда Язбек жила неподалік гори Ліван у місті Ждейде Ель Матн, поблизу Бейрута. Вона пропрацювала 22 роки викладачкою в університеті, перш ніж переїхати до Чаду[4].

Активізм[ред. | ред. код]

Язбек 20 років працювала у ліванському відділенні католицької допомогової служби Карітас Інтернаціоналіс. Вона допомагала внутрішньопереміщеним особам внаслідок воєн на півдні країни, а також палестинським мігрантам. Сама Язбек також є мігранткою, тому вона підтримує прийняття та інтеграцію мігрантів, пропагуючи центр Аль-Муна як місце, яке приймає всіх без винятку[4].

Сестра Язбек та її фонд працювали з групами за межами Чаду для сприяння вирішенню конфліктів. Сюди входять посольство Швейцарії в Чаді та Інститут миру в Кордові (CPI) в Женеві, які допомогли навчити співробітників Культурного центру розуміти релігійні, екологічні та етнічні конфлікти в Чаді та способи їх мирного вирішення шляхом сприяння взаємоповазі між групами та установами[3].

З квітні 2020 року сестра Язбек переклала свої зусилля на боротьбу з пандемією COVID-19[5]. Разом з майже 100 волонтерами Культурного центру[6] Язбек допомагала роздавати дезінфікуючі засоби для рук та маски для обличчя тим, хто їх потребував у столиці[5]. Крім того, вона допомогла організувати віртуальну інформаційну кампанію з пошуку шляхів пом'якшення наслідків пандемії. Центр Аль-Муна також працював над навчанням громади практичним питанням, таким як створення резервуарів із пластикових пляшок, оскільки водопровідна вода доступна не всім. Айда Язбек зосереджує увагу суспільства на відсутності державної допомоги на відміну від роботи, яку виконує центр, і виступає за удосконалення культури волонтерської діяльності в Чаді, яка залишається все ще недостатньою[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://web.archive.org/web/20210925174641/https://iamamigrant.org/fr/stories/chad/s%C5%93ur-aida
  2. https://iamamigrant.org/fr/stories/chad/s%C5%93ur-aida
  3. а б La FCG sur le terrain [FCG in the field]. Cordoba Peace Institute (фр.). Архів оригіналу за 19 березня 2021. Процитовано 31 березня 2021.
  4. а б Yazbeck, Aida (2020). DU LIBAN, AVEC AMOUR [FROM LEBANON, WITH LOVE]. je suis migrant (фр.). International Organization for Migration. Архів оригіналу за 24 March 2021. Процитовано 24 березня 2021.
  5. а б BDT: la lutte contre le Covid-19 continue ! [BDT: the fight against Covid-19 continues!]. Le Pays Tchad (фр.). 8 травня 2020. Архів оригіналу за 19 березня 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  6. а б Moussa, Roy (2 червня 2020). Le Centre al Mouna contre la covid-19 de la culture a la sante de la population. Ndjamena Hebdo (фр.). Архів оригіналу за 19 березня 2021. Процитовано 10 березня 2021.