Антракозаври

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Антракозавр)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антракозаври
Chroniosuchus
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Чотириногі (Tetrapoda)
Клас: Земноводні (Amphibia sensu lato)
Надряд: Рептиліоморфи (Reptiliomorpha)
Ряд: Антракозаври (Anthracosauria)
Säve-Söderbergh, 1934
Підряди

Антракозаври (Anthracosauria) або емболомери (Embolomeri) — вимерлий ряд рептиліоморфів (Reptiliomorpha), який процвітав протягом кам'яновугільного періоду і на початку пермського.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назву «антракозаври», що в перекладі з грецької означає «вугільні ящери», вони отримали через те, що більшість їх скам'янілостей знайдено у вугленосній товщі.

Особливості будови[ред. | ред. код]

Череп відносно високий, іноді стислий з боків. Зберігається кінетизм черепа — як у кистеперих риб — рухливість між «щоками» і дахом черепа. Барабанної перетинки, мабуть, немає, хоча існує вирізка по задньому краю щоки. Зуби зазвичай потужні, часто є «ікла» на небі. Хребет емболомерного типу. Тіло видовжене, хвіст потужний, стислий із боків. У деяких описаний «хвостовий плавець» з видовжених супраневральних радіалій, як у риб. Кінцівки у наземних форм короткі, але потужні, у водних форм — слабкі. Зазвичай групу обмежують 4-5 родинами, що існували з самого початку карбону до середини пермі. Іноді «антракозаврами» називають всіх Рептиліоморф.

Класифікація[ред. | ред. код]

Власне антракозаври — Embolomeri включають наступні родини:

  • Родина Eoherpetontidae — єдиний рід Eoherpeton з раннього карбону (намюр) Англії. Дрібний напівназемний хижак, близький до предкових форм Сеймуриаморфи.
  • Родина Anthracosauridae — зазвичай сюди відносять єдиний рід Anthracosaurus («вугільний ящір») з середнього карбону Англії. Рід погано відомий, ймовірно, це був наземний хижак, завдовжки понад 2 метрів (череп до 40 см завдовжки).
  • Родина Proterogyrinidae — напівназемні хижаки раннього карбону, найвідоміший протерогірінус. Сюди ж може належати верхньодевонський Тулерпетон.
  • Родина Eogyrinidae — довготілі водні антракозаври, деякі дуже великі (до 4,5 метрів завдовжки). Переважно середній-пізній карбон Європи та Північної Америки. Найвідоміший рід — еогірінус (Eogyrinus), якого також називають як фолідерпетон або птероплакс (не виключено, що за правилами зоологічної номенклатури рід повинен називатися Pholiderpeton). 6 родів, дожили до ранньої пермі в Північній Америці (рід Neopteroplax) і до початку пізньої пермі в Східній Європі (рід Aversor).
  • Родина Archeriidae або Cricotidae — довгоморді водні невеликі антракозаври, переважно раннепермского періоду. Найвідоміший рід Archeria з ранньої пермі Північної Америки. Для Арчерії можливо живлення дрібними водними організмами, а не рибою, як у більшості інших антракозавроів.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]