Арак – Алеппо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арак – Алеппо. Карта розташування: Сирія
ТЕС Алеппо
ТЕС Алеппо
ГПЗ Арак
ГПЗ Арак
NMAGP
NMAGP
Пункти, сполучені газопроводом

Арак — Алеппо — трубопровід у Сирії, призначений для постачання природного газу із центральної частини країни до району Алеппо.

У 1995-му почалась розробка родовищ газопромислового району на схід від Пальміри, де спорудили газопереробний завод Арак. Перші кілька років його продукцію спрямовували на захід країни по трубопроводу Арак – Хомс – Зайзун, а у 2000-му ввели в дію другий газогін до теплової електростанції поблизу Алеппо. Щоб обійти гірські масиви на північ від Пальміри, його траса спершу описує вигнуту на схід дугу, після чого приймає північно-західний напрямок.

Довжина газопроводу становить 240 км. Він виконаний у діаметрі 400 мм та має робочий тиск у 7,5 МПа[1].

У 2010-х роках до трубопроводу мали підключити ще один газопереробний завод, створений за проєктом NMAGP. Громадянська війна в Сирії на певний час перервала поступ цього проєкту, проте у 2017-му російська компанія Стройтрансгаз оголосила про відновлення робіт[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Study for Updating Syrian Electricity Sector in Syrian Arab Republic ( Final Report ) (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 20 січня 2022.
  2. Компания Тимченко начала достройку завода по переработке газа в Сирии. РБК (рос.). Архів оригіналу за 26 липня 2020. Процитовано 29 квітня 2020.