Астрономія в Кенії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Проєкт антенного поля рідіотескопа SKA
Країни-учасники проєкту SKA

Астрономія в Кенії поступово розвивається протягом останніх десятиріч, але поки що не створює великого впливу на світову науку. В країні діє космічна програма, наявна астрономічна освіта на університетському рівні, окремими ентузіастами і міжнародними організаціями ведеться робота з популяризації астрономії.

Наукові дослідження[ред. | ред. код]

В Кенії працює міжнародна програма «Розвиток в Африці за допомогою радіоастрономії» (англ. Development in Africa with Radio Astronomy, DARA). Очікується, що в країні буде побудоване одне з антенних полів радіотелескопа SKA[1].

Космічна програма[ред. | ред. код]

Перша в світі рентгенівська обсерваторія «Ухуру», запущена в космос з території Кенії 1970 року

12 грудня 1970 року з території Кенії була запущена в космос перша американська рентгенівська обсерваторія «Ухуру», що мовою суахілі означає «воля»[2].

2012 року уряд Кенії затвердив космічну програму, а 2017 року відкрилося Кенійське космічне агентство[3].

У квітні 2023 року був запущений Taifa 1 — перший супутник, розроблений кенійськими інженерами. Він призначається для спостережень Землі з космосу, будувався два роки з бюджетом близько 370 тисяч доларів і має прослужити близько п'яти років[3][4].

Астрономічна освіта[ред. | ред. код]

Астрономія викладається в Університеті Найробі, і уряд підтримує навчання приблизно 9 студентів на рік на цій програмі[1]. Тим не менш, серед кенійців астрономія досі вважається екзотичною професією[3].

Популяризаторка астрономії Сюзан Мурабана[en] проводить в різних населених пунктах Кенії астрономічні шоу «Подорожуючий телескоп»[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Kinyanjui, C. Same continent, words apart: A comprehensive study of the development of radio astronomy in South Africa and Kenya. — A thesis submitted to the University of Manchester for the degree of Master of Philosophy in the Faculty of Biology,Medicine and Health. — 2022. — С. 96.
  2. УХУРУ // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 491. — ISBN 966-613-263-X.
  3. а б в Кенийская ученая-астроном приезжает с телескопом в отдаленные деревни страны и показывает детям звезды и планеты. Meduza. 23 сентября 2023. Процитовано 18 вересня 2023.
  4. Taifa 1 Mission, Kenya Space Agency
  5. Sharon Machira (18 вересня 2023). ‘I want to see the first African woman in space’: the Kenyan stargazer bringing astronomy to the people. Guardian. Процитовано 18 вересня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]