Блакитний грім

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Блакитний грім
Blue Thunder
Жанр бойовик, драма
Режисер Джон Бедем
Продюсер Гордон Керролл
Грегг Чемпіон
Філ Фельдман
Ендрю Фогельсон
Сценарист Ден О'Бенон
Дон Джекобі
Дін Райснер
У головних
ролях
Рой Шайдер
Малкольм Макдавелл
Оператор Джон А. Алонсо
Композитор Артур Б. Рубінштейн
Монтаж Едвард М. Абромс
Френк Моррісс
Художник Сідні З. Літвак
Берні Катлер
Маріанна Елліотт
Кінокомпанія Columbia Pictures
Rastar Pictures
Дистриб'ютор Columbia Pictures, Netflix і Vudu
Тривалість 105 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1983
Касові збори США США $42 313 354
IMDb ID 0085255

«Блакитний грім» (англ. Blue Thunder) — американський бойовик 1983 року.

Френк Мерфі працює пілотом в поліції Лос-Анджелеса. Його призначають випробувати суперсучасний гелікоптер під назвою «Блакитний грім». Але Мерфі дізнається про злочинне призначення апарата і, не знайшовши розуміння у свого керівництва, вирішує самотужки викрити його замовників.

Сюжет[ред. | ред. код]

Френк Мерфі — пілот відділу підтримки столичної поліції та ветеран війни у В'єтнамі. Йому призначають напарника, новачка Річарда Лаймангуда. Обоє патрулюють Лос-Анджелес уночі та допомагають поліцейським затримувати злочинців.

Мерфі обирають пілотом експериментального гелікоптера, названого «Блакитний грім». Апарат розроблений для протидії можливим широкомасштабним актам громадянської непокори під час літніх Олімпійських ігор 1984 року. Його оснащено інфрачервоними сканерами, відеокамерами, бортовим комп'ютером та ін., а також кулеметом. Під час демонстрації гелікоптер знищує всі червоні мішені («терористів»), але також багато білих («цивільних»). Замовник апарата називає це «допустимою втратою».

Коли смерть члена міської ради Діани Макнілі виявляється не просто випадковим вбивством, Мерфі потай починає власне розслідування. Мерфі підозрює причетність свого давнього ворога, колишнього полковника армії США Ф. Е. Кокрейна, що раніше називав Мерфі «непридатним» для програми. Під час випробувального польоту «Блакитного грому» Лаймангуд знаходить за запитом Мерфі інформацію в комп'ютері, з якої здогадується, що гелікоптер планується використати для встановлення диктатури. Мерфі та Лаймангуд використовують обладнання «Блакитного грому», щоб записати розмову між Кокрейном та іншими урядовцями. Але Кокрейн помічає гелікоптер, тому Лаймангуд ховає касету з записом. Після повернення додому його схоплюють, допитують, а потім убивають під час спроби втечі, обставивши це як нещасний випадок.

Мерфі викрадає «Блакитний Грім» і домовляється, щоб його дівчина Кейт забрала касету та доставила її на місцеву телестудію. Вслід за Мерфі відправляють два гелікоптера Bell 206 LAPD. Мерфі кулеметом виводить з ладу перший, а другий під час гонитви розбивається. Після цього два винищувачі F-16 ВПС Національної гвардії вилітають, щоб збити «Блакитний грім». У результаті дві ракети влучають у цивільні будівлі. «Блакитний грім» збиває один літак, але його кулемет втрачає заклинює в одній позиції. Мер міста наказує припинити операцію. В той час Кейт доставляє касету на телестудію.

Кокрейн не слухається наказу мера та сідає в гелікоптер Hughes 500, щоб убити Мерфі. Тоді Мерфі виконує мертву петлю, опиняється позаду противника і розстрілює його. «Блакитний грім» він приземлює на колію. Мерфі встигає вибратися до того, як гелікоптер протаранює поїзд.

Політиків-змовників заарештовують і починається розслідування.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Рой Шайдер офіцер Френк Мерфі офіцер Френк Мерфі
Малкольм Макдавелл полковник Кокрейн полковник Кокрейн
Воррен Оутс капітан Джек Бреддок капітан Джек Бреддок
Кенді Кларк Кейт Кейт
Деніел Стерн офіцер Річард Лайменгуд офіцер Річард Лайменгуд
Пол Роублінг Айслан Айслан
Девід Шайнер Флетчер Флетчер
Джо Сантос Монтойя Монтойя
Ед Бернард сержант Шорт сержант Шорт
Джейсон Бернард мер мер
Маріо Мачадо грає самого себе грає самого себе
Джеймс Муртаг Альф Г'юітт Альф Г'юітт
Пет МакНамара Матусек Матусек
Джек Мердок Кресс Кресс
Кліффорд А. Пеллоу Аллен Аллен
Пол Ламберт Холмс Холмс
Філ Фельдман полковник Коу полковник Коу
Джон Гарбер механік механік
Ентоні Джеймс Гранделіус Гранделіус
Джон Бедем телережисер телережисер

Посилання[ред. | ред. код]