Балдуїн II (граф Фландрії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бодуен II (граф Фландрії))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Балдуїн II
Народився 863
Помер 10 вересня 918
Гент, Фландрія, Королівство Франція
Поховання Церква Богоматері і Святого Петраd і Abbey of Saint Bertind
Діяльність граф
Титул граф[d]
Рід Фландрський дім
Батько Бодуен I Залізна рука[1]
Мати Юдит Франкська[1]
Брати, сестри Raoul of Flandersd
У шлюбі з Ælfthryth, Countess of Flandersd[1]
Діти Арнульф I Фландрський[1], Adelolf, Count of Boulogned[2], Mathilde van Vlaanderen, Comtesse de St. Pold[2], Ealswid of Flandersd і Ermentrude of Flandersd

Балдуїн II Лисий (нім. Balduin II. (Flandern), фр. Baudouin II de Flandre; помер 10 вересня 918, похований в Сен-Бертіно, Гент) — граф Фландрії з 879 року. Старший син першого графа Фландрії Балдуїна I та його дружини Юдити Французької, дочки короля Західно-Франкської держави Карла II Лисого. Походив з Першого Фландрського дому.

Біографія[ред. | ред. код]

Правління[ред. | ред. код]

Балдуїн II успадкував Фландрію після смерті свого батька в 879 році. Ранні роки його правління були затьмарені частими вторгненнями вікінгів.

Скориставшись припиненням нападу норманів, Балдуїн II зайнявся розширенням меж свого графства на південь. Він активно втручався в міжусобиці, які відбувалися в Західно-Франкському королівстві після повалення імператора Заходу Карла III Товстого, балансуючи між Едом Нейстрійським і Карлом III Простуватим. При цьому Балдуїн був не дуже розбірливий у засобах: в тому числі, за його наказом був убитий граф Герберт I де Вермандуа, винний у загибелі Рауля, брата Балдуїна[3]. У підсумку, Бодуен II зміг поширити свою владу на області Кортрейк, Турне, Артуа, Тернуа та Булонь[4]і до кінця його правління Фландрія стала межувати з Вермандуа і Нормандією. Крім того, йому належала значна частина морського узбережжя між Звіном і Соммою.

Між 884 і 899 роками Балдуїн II одружився з англосаксонською принцесою Ельфтріт[5], донькою короля Вессекса Альфреда Великого, поклав початок зв'язкам між Фландрією та Англією[6].

У 899 році король Карл III передав архієпископу Реймса Фульку абатство Сен-Вааст в Аррасі, яке до цього перебувало під контролем Бодуена II. В результаті конфлікту між графом Фландрії і архієпископом Реймса 17 червня 900 року Фульк був убитий Вінемаром, одним з васалів Балдуїна II.

Балдуїн II помер в 918 році. Графство Фландрія і всі основні володіння Балдуїна перейшли до його старшого сина Арнульфа I, а графство Булонь стало володінням його молодшого сина Адалульфа, чиї нащадки були васалами графів Фландрії.

Шлюб та діти[ред. | ред. код]

Дружина — Ельфтріт (бл. 8777 червня 929), донька Альфреда Великого. Діти:

Література[ред. | ред. код]

  • Egon Boshof: Lothringen, Frankreich und das Reich in der Regierungszeit Heinrichs III. In: Rheinische Vierteljahrsblätter 42, Bonn 1978, S. 63—127.
  • Edward Le Glay: Histoire des comtes de Flandern jusqu’à l'avènement de la Maison de Bourgogne. Comptoir des Imprimeurs-unis, Paris MDCCCXLIII (1843).
  • Henri Platelle, Denis Clauzel: Histoire des provinces françaises du Nord. 2. Des principautés à l'empire de Charles Quint (900—1519). Westhoek-Editions / Éditions des Beffrois, 1989, ISBN 2-87789-004-X.
  • Cécile et José Douxchamps: Nos dynastes médiévaux (éditeur José Douxchamps). Wepion-Namur 1996, ISBN 2-9600078-1-6.
  • Georges-Henri Dumont: Histoire de la Belgique. Histoire/le cri, Bruxelles 1977, ISBN 2-87106-182-3.
  • Tanner, Heather J, Families, Friends and Allies: Boulogne and Politics in Northern France and England, c. 879—1160.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Сайт Foundation for Medieval Genealogy: графи Фландрії (англ.). Архів оригіналу за 21.03.2012. Процитовано 8.1.2012.
  • Balduin II. der Kahle. Graf von Flandern (нім.). Архів оригіналу за 21.03.2012. Процитовано 8.1.2012.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Kindred Britain
  2. а б Lundy D. R. The Peerage
  3. Пиренн, стр. 50.
  4. Графи Булоні виявилися підпорядковані владі графа Фландрії
  5. . Також в хартіях згадується з ім'ям Ельфруда, а у Ассера — Етельсвіт.
  6. Існують різні датування укладення шлюбу між Балдуїном і Ельфтріт, що лежать у проміжку між 884 (Genealogie Mittelalter) і 899 (Foundation for Medieval Genealogy) роками
  7. а б Дати народження дітей Бодуена II приблизно визначаються на основі даних про дату укладення шлюбу між їх батьками, однак сама датування цієї події в різних джерелах розташовується в проміжку між 884 і 899 роками.
  8. Невідома на ім'я дитина Балдуїна II, батько/мати якогось Хильдебранда, абатаСен-Бертіна.