Арнульф I Фландрський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Арнульф (Арнуль) I Великий (фр. Arnoul le Grand, 885/889 — 27 березня 965, похований - Сен-П'єр, Гент) — 3-й граф Фландрії в 918958, 962965, старший син графа Фландрії Бодуена II і Ефріди Уессекської, дочки Альфреда Великого. Походив з Першого Фландрського дому.

Арнульф I Фландрський
Народився 889
Помер 27 березня 965
Поховання Церква Богоматері і Святого Петраd
Діяльність політик
Титул count of Boulogned
Рід Фландрський дім
Батько Бодуен II[1]
Мати Ælfthryth, Countess of Flandersd[1]
Брати, сестри Adelolf, Count of Boulogned
У шлюбі з Adele of Vermandoisd[1]
Діти Бодуен III Фландрський[1], Liutgarde of Flandersd[2], Hildegard of Flandersd, Elstrude de Flandred[3] і Egbert of Flandersd

Біографія[ред. | ред. код]

Арнульф I успадкував батькові в 918 році, продовживши політику свого батька, спрямовану на зміцнення і розширення Фландрського графства. На початку свого правління граф Фландрії підтримував короля Західно-Франкської держави Карла III Простуватого і в 923 році брав участь на його стороні в битві при Суассоні. Потім він прийняв сторону герцога Бургундії Рауля проти герцога Нормандії Роллона. В 931 році, прагнучи розширити свої володіння, граф Арнульф придбав замок Мортань, що розташовувався в Турне, а в 932933 роках остаточно опанував Аррасом. Після того, як в 933 році помер його брат, граф Булоні Адалульф, він приєднав до своїх володінь багате абатство Сент-Бертен. Після 941 року до графства Фландрія було приєднане місто Дуе.

Однак на шляху подальших завоювань графа Арнульфа I встало герцогство Нормандія, що перегороджувало йому на річці Канш дорогу на південь. Він намагався всіма існуючими в його розпорядженні засобами знищити цього суперника. Для цього Арнульф уклав союз проти герцога Нормандії Вільгельма I з королями Людовиком IV Заморським і Лотарем, а 17 грудня 942 року граф Фландрії наказав вбити герцога Вільгельма під час зустрічі в Пікіньї. Після цього вбивства в запеклій боротьбі між Фландрією та Нормандією обидві сторони виявилися однаково сильними і їм не вдалося здолати один одного.

Одним з останніх великих придбань Арнульфа I стало місто Монтрей-сюр-Мер, отримане ним в 948 році. В середині X століття граф Фландрії був одним з наймогутніших і багатих феодалів свого часу. Він присвоїв собі титул маркграфа, яким користувалися його наступники аж до початку XII століття.

В 958 році Арнульф відмовився від влади на користь свого сина Бодуена (Балдуїна) III Молодого (бл. 940 — 962), але той в 962 році несподівано помер, після чого Арнульф повернувся знову до влади. Арнульф був убитий в 965 році прихильниками убитого їм раніш Вільгельма I Нормандського. Йому успадковував малолітній син Бодуена III, Арнульф II (961/962 — 988).

Шлюб та діти[ред. | ред. код]

Дружина: з 934 Адель де Вермандуа (бл.915 — 960), донька графа Герберта II де Вермандуа та Аделі Паризької. Діти:

Література[ред. | ред. код]

  • Пиренн А. Средневековые города Бельгии. — СПб.: Издательская группа «Евразия», 2001. — 512 с. — 2000 экз.
  1. а б в г Kindred Britain
  2. Lundy D. R. The Peerage
  3. Pas L. v. Genealogics.org — 2003.