Брубейкер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Брубейкер
англ. Brubaker
Жанр драматичний фільм і тюремний фільмd
Режисер Стюарт Розенберг і Bob Rafelsond
Продюсер Ted Mannd
Сценарист W. D. Richterd і Arthur A. Rossd
У головних
ролях
Роберт Редфорд
Яфет Котто
Оператор Бруно Нюйттен
Композитор Лало Шіфрін
Кінокомпанія 20th Century Fox
Дистриб'ютор 20th Century Fox і Netflix
Тривалість 132 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 1980
IMDb ID 0080474

«Брубейкер» (англ. Brubaker) — американська тюремна драма 1980 року режисера Стюарта Розенберга з Робертом Редфордом у головній ролі. Сценарій В. Д. Ріхтера є белетризованою версією книги 1969 року "Співучасники злочину: Арканзаський тюремний скандал" Тома Мертона і Джо Хаймса, в якій детально описується викриття Мертоном тюремного скандалу 1967 року.

Синопсис[ред. | ред. код]

Новий наглядач невеликої тюрми в Арканзасі намагається очистити її від корупції, видаючи себе за ув'язненого.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Актор Роль
Роберт Редфорд Генрі Брубейкер Генрі Брубейкер
Яфет Котто Річард "Дікі" Кумбс Річард "Дікі" Кумбс
Джейн Александер Ліліан Грей Ліліан Грей
Мюррей Гамільтон Джон Діч Джон Діч
Девід Лемюель Кіт Ларрі Лі Буллен Ларрі Лі Буллен
Морган Фрімен Волтер Волтер
Метт Кларк Перселл Перселл
Тім Макінтайр Г'юї Рауч Г'юї Рауч
Майкл Еммет Волш Вудворд Вудворд
Еверетт Макгілл Едді Колдуелл Едді Колдуелл
Джо Спінелл Флойд Бердвелл Флойд Бердвелл
Вілфорд Брімлі член пенітенціарної ради член пенітенціарної ради
Ніколас Кейдж ув'язнений ув'язнений

Виробництво[ред. | ред. код]

Сценарій[ред. | ред. код]

Фільм заснований на реальних подіях з життя тюремного наглядача Томаса Мертона, співавтора книги «Спільники злочину: Скандал у в'язниці в Арканзасі» 1969 року, написаної разом з Джо Хайамсом.[1][2] У 1967 році губернатор Вінтроп Рокфеллер найняв його для реформування тюремних ферм Арканзас-Такер Стейт і Каммінс Стейт, але Мертона звільнили менш ніж через рік, оскільки в результаті його роботи місцева пенітенціарна система здобула лиху славу — зокрема, було виявлено численні могили ув'язнених, убитих у цих в'язницях.[3] Значна частина жахливих умов, насильства і корупції, які були зображені у фільмі, булиа предметом розгляду федерального суду 1970 року у справі "Холт проти Сарвера", в якій федеральний суд постановив, що пенітенціарна система Арканзасу порушує конституційні права ув'язнених, і наказав її реформувати.

Зйомки[ред. | ред. код]

Розенберг замінив Боба Рафелсона, якого зняли з посади режисера на початку виробництва. Це другий тюремний фільм Розенберга після режисури «Холодної руки Люка» в 1967 році. У травні 1979 року Рафельсон подав позов про порушення контракту, вимагаючи відшкодування збитків у розмірі 10 мільйонів доларів, стверджуючи, що компанія Fox запевняла його, що він матиме повну автономію і творчий контроль, а також зробила заяви, з яких випливало, що він некомпетентний, емоційно нестабільний і не має достатньої кваліфікації для того, щоб бути режисером великого кінофільму.[4]

Більшість екстер’єрів було знято у нещодавно закритій в’язниці в Джанкшн-Сіті, на південний схід від Колумбуса в центральному Огайо.[5] Серед інших локацій: Бремен, Нью-Лексінгтон і виставковий центр округу Ферфілд у Ланкастері. У початкових сценах від'їзду тюремного автобуса показано вид на Саут Фронт Стріт у Колумбусі.

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагороди

  • Motion Picture Sound Editors: Нагорода "Golden Reel" за найкращий звуковий монтаж.

Номінації

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Streelman, Ben (6 липня 1980). Redfords 'Brubaker' gets a bitter look at a Southern prison. Wilmington (NC) Star-News. с. 13-B.
  2. Canby, Vincent (20 червня 1980). 'Brubaker' stars Redford as jail reformer. The New York Times. Процитовано 11 грудня 2013.
  3. Hall, Sarah Moore (21 липня 1980). Redford Plays Him Like a Hero, but the Real 'Brubaker' Can't Get a Prison Job. People. Процитовано 11 грудня 2013.
  4. Bob Rafelson Sues Fox Re 'Brubaker'. Variety. 23 травня 1979. с. 7.
  5. Paseman, Lloyd (6 липня 1980). Latest Redford film belongs in 'solitary[[:Шаблон:'-]]. Eugene Register-Guard. с. 3B. {{cite news}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]