Білогородська дача

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Білогородська дача — об'єкт природно-заповідного фонду Рівненської області, заповідне урочище.

Характеристика

Розташоване в Дубенському держлісгоспі, Білогородське лісництво, квартал 3, виділи:1, 5, 9, квартал 16 виділ:2 квартал 41 виділ: 3.

Мета створення - збереження ділянки лісу на схилах з наявністю рідкісних і лікарських рослин.

Створення

Заповідне урочище утворено 1977 року. Площа — 37 га.[1]. До рішення внесені зміни Рішенням виконкому Рівненської обласної ради № 343 від 22.11.1983.

Скасування

Об'єкт скасовано рішенням Рівненської обласної ради № 322 від 5 березня 2004 року «Про розширення та впорядкування мережі природно-заповідного фонду області».[2]. Зазначена причина скасування — через високу повноту насаджень лікарські рослини, які були в наявності раніше — відсутні.Зміна таксаційних показників деревостану спричинила заміну породного складу трав'яного покриву з світлолюбивих видів на тіневитривалі, що негативно вплинуло на структуру та властивості популяції рідкісних та лікарських рослин. Висновок: через високу повноту і зімкнутість крон лісового насадження та якісні зміни трав'яного покриву.


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Природно-заповідний фонд Рівненської області // Портал «Природа України». Архів оригіналу за 13 листопада 2015. Процитовано 2 липня 2015.
  2. Вся інформація взята із текстів зазначених у статті рішень обласної ради, що містяться у вільній базі даних ресурсу «Природа України» http://pryroda.in.ua/zapzf/arhiv-pzf-onlayn/ [Архівовано 27 червня 2015 у Wayback Machine.]