Білосніжка (мультфільм, 1933)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Білосніжка (1933))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білосніжка
англ. Snow White
Вид мальована анімація
Жанр казка, комедія
Режисер Дейв Флейшер
Продюсер Макс Флейшер
Кінокомпанія Fleischer Studios
Дистриб'ютор Paramount Pictures
Тривалість 7 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1933
IMDb ID 0024578

«Білосніжка» (англ. Snow-White або англ. Betty Boop in Snow-White) — анімаційний фільм з серії «Бетті Буп», знятий у 1933 році. Хоча режисером мультфільму є Дейв Флейшер, однак всю анімацію виконав Роланд Кренделл. Кренделл отримав можливість працювати над «Білосніжкою» як винагороду за вірність студії, а створений фільм вважається його шедевром і важливою віхою золотого віку американської анімації[en]. Робота над мультфільмом зайняла в аніматора шість місяців.

Сюжет[ред. | ред. код]

Чарівне дзеркало з обличчям, яке нагадує Кеба Келловея, називає Бетті Буп «найпрекраснішою на землі», що шалено злить Королеву (схожу на подружку моряка Попая — Олив Ойл[en]). Бетті приходить до замку Королеви, де її зустрічають охоронці: песик Бімбо та клоун Коко.

Королева наказує Бімбо і Коко відрубати Бетті голову. Зі слізьми на очах, вони прив'язують дівчину до дерева і готуються її стратити, але їм її стає шкода, і вони закопують плаху й сокири у землю (при цьому, вони падають у яму, намагаючись заштовхнути туди знаряддя). Бетті Буп вдається втекти, але вона потрапляє в замерзлу річку, і опиняється у льодовій труні, котра скочується схилом пагорба у будиночок сімох гномів.

Гноми вирішують віднести застиглу Бетті до чарівної печери. В ту пору, Коко і Бімбо випадково потрапляють у ту ж саму печеру, а Королева вирушає за ними. Королева перетворює Коко на гротескну істоту, поки він співає «St. James Infirmary Blues», після чого заморожує і його, і Бімбо. Вирішивши, що всі завади усунуті, лиходійка знову запитує у дзеркала, хто на світі всіх миліший, але дзеркало випускає чарівний димок, повернувши трійцю в нормальний стан і перетворивши Королеву на дракона. Розгніваний монстр мчить за героями, поки Бімбо не схопив його за язик і вивернув навиворіт. Чудовисько тікає, а Бетті, Коко і Бімбо стають в коло і танцюють. На цій сцені фільм закінчується.

Вплив[ред. | ред. код]

Мультфільм був визнаний «культурно значущим» Бібліотекою конгресу США і 1994 року увійшов до Національного реєстру фільмів. У тому же році він потрапив до списку 50 найвизначніших мультфільмів.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Мультфільм перебуває в суспільному надбанні.
  • У «Білосніжці» активно використовується техніка ротокопіювання, винайдена Максом Флейшером[en] у 1914 році.
  • Мультфільм був використаний у кліпі Ghostemane — Mercury[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. TRASH 新 ドラゴン (8 вересня 2017). GHOSTEMANE - Mercury. Архів оригіналу за 14 січня 2018. Процитовано 17 травня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]