Вакпаті I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вакпаті I
Рід Чахамани Шакамбхарі
Батько Говіндараджа II
Діти Lakshmanad

Вакпаті (Вакпатіраджа) I (гінді वाक्पतिराज प्रथम; д/н — 944) — магараджа Сакамбхарі 917944 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Чаухан. Син Чанданараджи. Посів трон 917 року. Прітхвіраджа Віджая стверджує, що Вакпаті здобув 188 військових перемог. Це може бути перебільшенням, але цілком можливо, що Вакпаті брав участь у великій кількості битв у хаотичних умовах, що виникли в результаті війни Гуджара Пратіхарів та Раштракутів. Також ймовірно успішно діяв проти Мултанського емірату.

Згідно з кам'яним написом в храмі Харшнатх він прийняв титул магараджи, ставши першим в своїй династії. Це сталося після оголошення незалежності від Гуджара-Пратіхарів десь у 920-х роках. Проти нього магараджахіраджа Магіпала I відправив військо на чолі з Кшамапалою тантрапалою (намісником) Раджастана, та Вірапалою Томар. У вирішальній битві Вакпаті I здобув рішучу перемогу. Це в свою чергу сприяло отриманню Томар незалежності від Гуджара-Пратіхарів.

Вакпаті I також захопив область Віндх'яваті на південь від своїх володінь. Помер 944 року. Його старший син Сімхараджа отримав основні землі, а другий син — Лакшмана — Наддул, ставши засновником нової гілки Чаухан, представники якої в подальшому стали магараджами Наддула.

Будівництво[ред. | ред. код]

Хроніка «Прітхвіраджа Віджая» стверджує, що він побудував храм, присвячений Вомкеші біля озера Пушкар.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Dasharatha Sharma (1959). Early Chauhān Dynasties. S. Chand / Motilal Banarsidass. ISBN 9780842606189.
  • R. B. Singh (1964). History of the Chāhamānas. N. Kishore. OCLC 11038728.