Взяття Чикімула

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Взяття Чикімула - було взяттям гватемальського міста Чикімула, здійснене ліберальним полковником Хуаном Премом. В подальшому місто використовувалося ліберальним генералом Франсіско Морасаном для подальшого вторгнення вглиб Гватемали

Взяття Чикімула
Громадянська війна в Федеративна Республіка Центральної Америки
Дата:
Місце: Чикімула, Гватемала
Результат: Взяття міста
Сторони
Федеральна армія Об'єднана армія захисників закону
Командувачі
? Полковник Хуан Према
Військові сили
? 2000

Історія[ред. | ред. код]

Після перемоги над федеративними військами які вторгнулися в Гондурас і Сальвадор, переможний генерал Морасан в Ауачапані зробив усе можливе, щоб організувати велику армію для вторгнення в Гватемалу. Він попросив уряд Сальвадору надати йому 4000 чоловік, але мусив погодитися на 2000. Коли він був у змозі діяти на початку 1829 року, він послав дивізію під командуванням полковника Хуана Према, щоб увійти на територію Гватемали та взяти під свій контроль місто Чикімула. Наказ Прем виконав, незважаючи на опір ворога, створивши плацдарм для подальшого вторгнення в Гватемалу.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Morazan, Francisco (1942) [1842]. Заповіт і спогади . Гондурас: Національні друкарські майстерні. стор. 60. «Заповіт і спогади генерала Франциско Моразана: промови та статті, пов’язані з героєм. Пам'ятне видання до першого сторіччя його смерті».
  • Королі, Рафаель (1885). Уявлення про історію Сальвадору . Сан-Сальвадор, Сальвадор: Francisco Sagrini Press.