Облога Сан-Сальвадору

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Облога Сан-Сальвадору
Громадянська війна в Федеративна Республіка Центральної Америки

Вторгнення консерваторів в Сальвадор

Дата: Березня 1827-20 вересня 1828
Місце: Сальвадор, Сан-Сальвадор
Результат: Капітуляція Федеральних військ перед армією охорони закону під командуванням Морасана
Сторони
Армія Сальвадорських лібералів

Підтримка: Армія охорони закону

Федеральна армія
Командувачі
Маріано Прадо Мануель Арзу[es]
Військові сили
2000 чоловік армії вторгнення

Облога Сан-Сальвадору — облога столиці Сальвадору куди утекли ліберали з усього Сальвадору, федеральними військами під командуванням генерала Мануеля Арзу[es], яка тривала до капітуляції федеральної армії перед гондураською ліберальною армією Франсіско Морасана.

Облога[ред. | ред. код]

Після перемоги федеральної армії в битві при Аррацолі, президент Федеративної Республіки Центральної Америки Мануель Арсе відправив 2000 солдат під командуванням генерала Мануеля Арзу щоб той захопив Сальвадор. Президент Сальвадору Маріано Прадо закріпився в столиці держави Сан-Сальвадор, через що Арзу вирішив розпочати облогу. В травні сальвадорські ліберали покликали на допомогу тимчасового президенту Гондорасу генерала Франсіско Морасана, який вторгнувся в Сальвадор і розбив відправлені Арзу частини для перешкоджанню вторгненню в битві за гасьєнду Ель-Гуальчо і в битві при Сан-Мігелі. Тоді Арзу залишивши армію біля Сан-Сальвадору і сам взявши 500 солдат відправився на зустріч армії охорони закону, коли 20 вересня дізнався про те що залишені в Сан-Сальвадорі загони капітулювали.

Наслідки[ред. | ред. код]

Тоді Арзу симулюючи хворобу покинув залишки армії і утік до Гватемали, а решта армії очолена Антоніо де Айчіненою була настигнута Морасаном 6 жовтня і змушена капітулювати. Після цього Сальвадор опинився під контролем лібералів, а 23 жовтня Морасан тріумфуально пройшлася центром Сан-Сальвадору.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Королі, Рафаель (1885). Поняття історії Сальвадору . Сан-Сальвадор, Сальвадор: Francisco Sagrini Press.
  • Монтюфар, Мануель (1853). Спогади з історії Центральноамериканської революції. Гватемала: Peace Press . Процитовано 12 вересня 2019 .