Вимбовка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обертання ручного шпиля за допомогою вимбовок

Вимбо́вка (нід. windboom, від winden — «навивати» + boom — «дерево»), також закрутень, важниця,вирло — дубовий важіль завдовжки 1,5-2,5 м для обертання вручну суднового шпиля. На теперішній час з поширенням механічних приводів вимбовки майже не використовуються.

Вимбовки вставляються радіально в чотирикутні гнізда барабана шпиля (шпильгати) і фіксуються в них чеками (шпиль-боутами). Зовнішні кінці вимбовок з'єднуються свістовом (шпиль-тросом) — обносним кільцевим тросом: для запобігання вискочуванню вимбовок у разі, якщо шпиль почне обертатися в зворотний бік, а також для того, щоб поставити більше людей на шпиль.

Слово «гандшпуг» («аншпуг»), яким називають важіль для пересування вантажів на судні[1][2], може вживатися як синонім до «вимбовка»[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гандшпуг // Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел. — 5-те вид. — К. ; Ірпінь : Перун, 2005. — ISBN 966-569-013-2.
  2. Самойлов К. И. Гандшпуг, ганшпаг, аншпуг // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  3. Вымбовка // Толковый Военно-морской Словарь. — 2010. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]