Воронезьке художнє училище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Воронезьке художнє училище

Тип технічна школаd
Засновано 1974
Сайт vhudu.ru

Воронезьке художнє училище — навчальний заклад мистецького профілю у Воронежі, РФ.

Історія[ред. | ред. код]

У 1974 році було відкрито художнє відділення у Воронезькому музичному училищі. Через чотири роки його реорганізували в окремий навчальний заклад — Воронезьке художнє училище, згідно з указом Міністерства культури РСФСР. Первісне становлення та розвиток училища відбувалося завдяки допомозі з боку управління культури Воронезької області та воронезького відділення Спілки художників.

Першими викладачами художнього училища були: М. Ф. Ахунов, В. К. Знатков, Заслужений художник РСФСР В. А. Пресняков, Є. Я. Пошивалов, В. В. Шаврін, а також перший директор — Лариса Федорівна Агошкова[1].

У 1978 році відбувся перший випуск даного навчального закладу (близько 30 осіб)[2].

У 2010 році конкурс при вступі становив 3 особи на місце. До 2014 року училищем підготовлено близько 1,6 тисячі випускників[3].

На даний час проводиться підготовка студентів за спеціальностями: «Живопис», «Дизайн», «Декоративно-прикладне мистецтво і народні промисли». За сприяння викладачів училища, в 1994 році був відкритий живописний факультет Воронезької державної академії мистецтв.

Директор училища — С. П. Гулевський — Заслужений працівник культури РФ, член Спілки художників, нагороджений відзнакою «За заслуги перед Воронезькою областю»[4].

Художні виставки[ред. | ред. код]

Навесні 2006 року успішно пройшла в залах Московського державного академічного художнього інституту імені В. І. Сурикова (Москва) виставка дипломних і курсових робіт студентів училища.

У 2014 році, до 40-річчя створення училища, у Воронезькому обласному художньому музеї імені І. М. Крамського була організована виставка картин випускників училища[5], на якій демонструвалося 300 робіт, й, таким чином, ця виставка стала найбільшою з усіх раніше проведених училищем (до цього — у 2004 році з нагоди 30-річчя створення училища на виставці в цьому ж музеї експонувалися 150 робіт[1]).

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Художественное училище // Воронежская историко-культурная энциклопедия / гл. ред. О. Г. Ласунский. — Воронеж: Центр духовного возрождения Чернозёмного края. 2006. 520 с.
  • Воронеж: культура и искусство. — Воронеж, 2006.
  • Черников В. В поисках жанра // Коммуна от 4 июля 2006