Втікачі (повість)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Втікачі»
Автор Ульф Старк
Назва мовою оригіналу Rymlingarna
Ілюстрації Марія Фоя
Мова шведська
Жанр повість
Видавництво Видавництво Старого Лева
Видано 2018
Видано українською 2020
Перекладач(і) Галина Кирпа
ISBN 978-617-679-592-6
Попередній твір Мій друг Персі, Баффало Біл і я

«Втікачі» (швед. Rymlingarna) — пригодницька повість шведського письменника Ульфа Старка. Останній твір письменника, опублікований посмертно у 2018[1][2]. Повість гуманістичного та повчального характеру і призначена для дітей молодшого та середнього шкільного віку[2]. Тема перегукується з темою іншої відомої повісті Старка «Чи вмієш ти свистати, Юганно?» і стосується взаєвідносин дітей і людей похилого віку.

За жанром — метанаратив[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет твору архетипний і втілений у творі під впливом власних переживань (власної тяжкої хвороби, яку переносив письменник і від якої у підсумку помер). Якоюсь мірою є алюзією на фільм «Список останніх бажань».

Це історія про останню подорож, останню пригоду перед смертю: хворий дідусь, що перебуває у лікарні, разом з онуком, який йому допомагає, здійснюють втечу та мандрують по місцях, де колись дідусь провів свої найщасливіші дні[3].

Головні персонажі[ред. | ред. код]

  • Лілл-Готтфрід — онук
  • Ульф Готтфрід — дідусь

Критика[ред. | ред. код]

Твір отримав схвальні відгуки. Так, незалежний літературний критик Ліна Калмтег[sv] заявила, «що так, як Ульф Старк, ніхто не міг написати слізливо, але чесно про смерть»[4]. Лена Кареланд[sv] вважає, що повість підходить для будь-якого віку[4], а відома шведська журналістка і рецензентка книг Інгалілл Мосандер[en] написала, що «історія про дідуся, який разом із онуком втікає із лікарні, сумна — це є прощанням, яке містить і гумор, і тепло, і життєву мудрість»[4].

Український переклад[ред. | ред. код]

У 2020 році українське видавництво «Видавництво Старого Лева» випустило варіант повісті українською мовою у перекладі Галини Кирпи[5].

Нагороди і номінації[ред. | ред. код]

У 2018 році книга була номінована на премію ім. Августа Стріндберга.[6]

Інше[ред. | ред. код]

Ілюстрацію до книги, випущену у Швеції, здійснила відома бельгійська ілюстраторка Кітті Кроутер[en], з якою в останні роки життя тісно співпрацював Старк.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bok av Ulf Stark ges ut postumt. SvD. 9 травня 2018. Архів оригіналу за 18 жовтня 2020. Процитовано 17 жовтня 2020.(швед.)
  2. а б Margareta Sörenson (10 вересня 2018). Recension Rymlingarna av Ulf Stark. Ulf Starks gnistrande avsked till livet. Expressen. Архів оригіналу за 17 жовтня 2020. Процитовано 17 жовтня 2020.(швед.)
  3. а б Vladimir Oravsky (8 листопада 2018). Ulf Stark, Rymlingarna (Lilla Piratförlaget). JPS Media. Архів оригіналу за 17 жовтня 2020. Процитовано 17 жовтня 2020.(швед.)
  4. а б в Rymlingarna [Архівовано 17 жовтня 2020 у Wayback Machine.] // інтернет-книгарня Adlibris(швед.)
  5. Втікачі. Видавництво Старого Лева. Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 1 липня 2020.
  6. Augustprisnominerade «Rymlingarna» av Ulf Stark och Kitty Crowther ett vackert äventyr [Архівовано 17 жовтня 2020 у Wayback Machine.](швед.)