Вулиця Пилипа Орлика (Херсон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вулиця 9-го Січня (Херсон))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Пилипа Орлика
Херсон
Будинок Скарлато
Будинок Скарлато
Місцевість Центр
Район Суворовський, Корабельний
Назва на честь Пилип Орлик
Колишні назви
Ганнібалівська, 9 Січня
Загальні відомості
Протяжність 1 км 465 м
Координати 46°38′00″ пн. ш. 32°36′25″ сх. д. / 46.63333° пн. ш. 32.60694° сх. д. / 46.63333; 32.60694
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Будівлі Будинок Скарлато,
Фабрика «Красень», «Херсонагропроект», «Укоопспілка»
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Вулиця Пилипа Орлика у Вікісховищі

Вулиця Пилипа Орлика (колишні назви — Ганніба́лівська, 9 Сі́чня) — вулиця, розташована в Суворовському і Корабельному районах Херсона.

З'єднує проспект Ушакова з вул. Підпільною. Почала формуватися наприкінці XVIII ст. На плані 1792 р. показані вісім кварталів майбутньої вулиці: три з них — мазанки, де жили офіцери, п'ять — «обивательські будівлі різного звання». Формування вулиці завершилося в першій половині XIX ст., тоді вона й була названа Ганнібалівскою (на честь одного із засновників міста Івана Ганнібала). У радянський період найменування вулиця одержала на згадку про Криваву неділю (9 січня 1905 р.).

Довжина вулиці становить 1 км 465 м.

Будівлі[ред. | ред. код]

У будинку № 17 до 1917 р. знаходилася готель «Гранд-готель», де по приїзді зупинився К. Хетагуров. Про це повідомляла місцева газета «Юг» 30 травня 1899 р.

Будівля колишнього «Гранд-готелю», 2014 рік
Будівля «Укоопспілки»

Двоповерхову будівлю кінця XIX ст. до 1941 р. займав готель «Лондонська». Будівля збереглася до наших днів практично у незмінному вигляді. У теперішній час тут розташований облфінвідділ та Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» (буд. № 20).

У 1974 р. вул. 9 Січня перетворилася на жваву транспортну артерію з одностороннім рухом, що зв'язала проспект Ушакова та площу Корабелів. Цьому передували розширення проїжджої частини, асфальтування її, оновлення бордюрів, що разом з новими будівлями додало вулиці сучасніший вигляд.

Між Спартаківським провулком та вул. Карла Маркса у 1975—1976 рр. було збудовано дві високі будівлі, де розмістилися «Херсонагропроект» та філія Українського інституту із землеустрою — «Укрземпроект».

Будинок № 27, розташований у кварталі між вулицями Торговою та Воронцовською, до початку 20-х років ХХ ст. належав купцеві Михайлу Саввичу Скарлато, представнику молдовського боярського роду. Під час Другої світової війни будівля була частково зруйнована, проте з часом відновлена силами німецьких військовополонених.

Посилання[ред. | ред. код]