Вумера (списокидалка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вумера

Вумера лежить ліворуч
Тип списокидалка
Походження Австралія
Характеристики
Довжина 60-90 см
Ширина 8-10 см

Вумера — дерев'яне пристосування для метання списів, яке традиційно використовувалося аборигенами Австралії[1]. Є різні найменування: воммера, ваммера, амера або пуртанджі.

Назва[ред. | ред. код]

Слово «Вумера» походить від мови дхаруг (даруг) з племен аборигенів, які мешкали на території сучасного Сіднею та його околиць. Місто Вумера[en] було названо на честь цього пристосування для списокидання.

Опис[ред. | ред. код]

Вумера є одним з варіантів списокидалки, подібної до атлатля. Довжина вумери близько 60-90 см, а ширина становить 8-10 см. Це пристосування зазвичай складається з витянутої дощечки (іноді палки) з упором на одному кінці і рукоятки на іншому. Деякі вумери традиційно були прикрашені вирізами або малюнками, які вказували на приналежність до певної мовної групи.

Хронологічні межі[ред. | ред. код]

Вважається, що перші вумери почали використовувати близько 5 000 років тому[2]. Проте існують також дослідження, які припускають використання вумер навіть у ранньому верхньому палеоліті (близько 43 000 років тому). Прикладом цього можуть бути скам'янілості озера Мунго, де були виявлені залишки перших людей на австралійському континенті. Деякі людські залишки показують важкий остеоартрит у правому лікті, який може бути пов'язаний із використанням вумери[3], або схожого пристосування, яке потребує спеціальної підготовки та може сильно навантажувати суглоби. Вумери і досі використувуються у віддалених районах Австралії.

Особливості використання[ред. | ред. код]

Кам'яне тесло (тульське тесло - англ. tula adze)

Як і списи та бумеранги, вумери традиційно використовували лише чоловіки. Деякі вумери, особливо ті, що використовувалися в центральних і західних пустелях Австралії, були багатоцільовими інструментами. Часто мають форму довгих вузьких мисок, їх можна було використовувати для перенесення перемолотих рослин, а також дрібних продуктів харчування, таких як маленькі ящірки або насіння. Багато вумер мали гостру кам'яну ріжучу кромку під назвою клинок тула (або тульське тесло)[4], прикріплену до кінця ручки чорною гумкою з рослини тріодії. Цей гострий інструмент мав багато застосувань, наприклад, різання дичини чи іншої їжі та деревини. Також припускається, що вумера могла використовуватися як щит для захисту від списів і бумерангів.

Пам'ятник аборигену Макаре. У правій руці тримає вумеру зі списом.

Вумера працює як простий важіль. Вона дозволяє метати не лише короткі дротики, а й списи понад 3 метри завдовжки, які здатні вразити ціль на відстані до 180 метрів. Зазвичай використовувалася для полювання на великого звіра. Вумера, зокрема, є важливим нововведенням у сфері полювання на велику дичину, оскільки спис, кинутий за допомогою вумери, має вчетверо більше кінетичної енергії, ніж сучасний композитний лук[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mitchell Rolls, Murray Johnson, Historical Dictionary of Australian Aborigines, Scarecrow Press, 2010. p157
  2. а б "Extinction's group theory". The Sydney Morning Herald. Fairfax Media. 25 June 2004. Retrieved 21 October 2011.
  3. Lawrence, Helen (2006). Mungo over millennia : the Willandra landscape and its people. Sorell, Tas: Maygog Publishing. p. 42. ISBN 0-9758199-1-7.
  4. Grahame Clark, John Grahame Douglas Clark, ahame Clark. "World Prehistory: In New Perspective", Cambridge University Press, 1977

Література[ред. | ред. код]

  • Стоун Дж. К. Большая энциклопедия оружия и доспехов. Оружие и доспехи всех времён и народов. — М.: Астрель, АСТ, 2008. — С. 84—86, 97, 99, 256, 258, 367.