Вікіпедія:Екзопедизм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Екзопеди́зм (англ. exopedianism від грец. ἔξω («зовні») й Wikipedia) — один з підходів до вікідіяльності, який полягає у зосередженні на енциклопедичній стороні Вікіпедії (статтях і пов'язаних з ними даних), а не на суспільній або інституціональній стороні проєкту. Екзопедист — автор Вікіпедії, який приділяє всю свою увагу написанню статей, а не спілкуванню з іншими вікіпедистами. Протилежністю екзопедиста є метапедист (ендопедист) — прихильник суспільної або технічної роботи у Вікіпедії. Посередині знаходяться мезопедисти, які гармонічно поєднують ознаки «радикальних» екзопедистів і метапедистів.

Деяким колегам екзопедисти можуть здатися холодними й відчуженими: з причини їхнього зосередження на роботі з поповнення і редагування вмісту Вікіпедії та уникання спілкування з іншими учасниками. Вони можуть навіть не мати власного облікового запису, роблячи всі правки анонімно. Втім, іноді вони вступають у спілкування на деяких спеціалізованих ділянках Вікіпедії, коли мова заходить про долю створених або правлених ними статей (об'єднання, видалення, номінація на добрі або вибрані).

Екзопедисти наразі не утворюють об'єднань (на відміну від метапедистів), та й у майбутньому існування таких об'єднань малоймовірне, бо це суперечить самій суті екзопедизму.

Як знайти екзопедиста[ред. код]

Цей користувачекзопедист і вважає за краще писати статті, ніж займатися іншими видами діяльності у проєкті

Якщо Ви вважаєте себе екзопедистом, Ви можете поставити на свою сторінку шаблон

{{Екзопедист}}

Якщо Ви екзопедист, але не любите скупчення юзербоксів, додайте цю категорію на своїй сторінці:

[[Категорія:Користувачі-екзопедисти]]

Категорія:Користувачі-екзопедисти (12)