Вікіпедія:Перейменування статей/Хуфу → Хеопс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вітаю! Пропоную повернути назву статті, на усталену. Справді, фараона звали "Хуфу" (а точніше "Хнум-хуфу"), на грецький же манер ім'я фараона "Хеопс" і саме в такій формі в україномовному середовищі він відомий в першу чергу. На жаль, україномовних єгиптологів, як Ви розумієте, малувато й книг україномовних так само мало. Ось що вдалося знайти:

Водночас якщо взяти не спеціалізовану літературу, то ситуація однозначно на боці варіанту "Хеопс":

  • Андрій Білецький у праці "Геродот", випущеної під егідою Інституту археології багато раз вживає "Хеопс" і жодного "Хуфу"
  • Рекомендований МОН підручник для 6 класу (від 2023 року) пише "Хеопс (Хуфу)" (стор.58)

Крім того "Хеопс" ставиться на перше місце в енциклопедіях УРЕ та ВУЕ. Присутнє ім'я "Хеопс", а "Хуфу" відсутнє також в УЛІФ, УСЕ. В зв'язку з тим, що Вікіпедія універсальна енциклопедія, а не спеціалізована історична (1), відсутня серйозна україномовна школа єгиптологів (2), назва наявна в кількох поважних виданнях й часто використовується як основна (3) - вважаю варто перейменувати.

П.С. Якщо хтось знає де знайти книжку про Стародавній Схід Вадима Рубеля - буду вдячний. --Seva Seva (обговорення) 18:09, 9 липня 2023 (UTC)[відповісти]

Підсумок

[ред. код]

За результатами обговорення статті повернуто усталену назву.--Flavius (обговорення) 08:00, 16 липня 2023 (UTC)[відповісти]