Вікіпедія:Переліцензування зображень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Передісторія[ред. код]

Відповідно до результатів голосування щодо оновлення ліцензування та відповідної резолюції ради повірених Фонду Вікімедіа, будь який контент, що розташований у проєктах Фонду Вікімедіа та який є доступним на умовах ліцензії GNU Free Documentation License 1.2 з можливістю оновлення до останньої версії, був зроблений додатково доступним також і на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported (CC-BY-SA).

Що стосується текстового контенту, то з моменту цього оновлення до проєктів Вікімедіа можна додавати лише вміст із подвійною ліцензією, або вміст, сумісний із CC-BY-SA. Будь-які ліцензування лише на умовах GFDL більше не прийматимуться. Іншими словами, CC-BY-SA є основною ліцензією Вікімедіа на текст, а GFDL зберігається як вторинна ліцензія.

Відповідно до резолюції ради повірених, імплементація цієї зміни ліцензування розпочалася з 15 липня 2009 року.

Що трапиться?[ред. код]

Оновлення ліцензування переведе Вікіпедію з ліцензування на умовах GFDL до ліцензування на умовах GFDL та додатково Creative Commons CC-BY-SA 3.0.

У рамках цього переходу всі зображення, ліцензовані на умовах GFDL, та які відповідають певним критеріям (описані нижче), можуть також бути подвійно ліцензовані. Спочатку буде доданий шаблон повідомлення до кожної ліцензії GFDL, який буде повідомляти про ці зміни та посилати на цю сторінку, щоби пояснити умови переліцензування. Пізніше користувачі відсортують ці GFDL-зображення за допомогою ботів або вручну, поділивши їх на ті, які можна переліцензувати, і ті, які ні.

Критерії переліцензування медіафайлів[ред. код]

Щоб мати право на переліцензування, кожен файл має відповідати вказаним нижче критеріям (докладніше в документі GFDL 1.3, розділ 11):

  1. Має бути ліцензованим на умовах ліцензії GFDL 1.3 (включно, наприклад, із «GFDL 1.2 or any later version», але не включно з «GFDL 1.2 only»).
  2. Не може бути позначений як такий, що має будь-які «тексти на обкладинках» чи «незмінні розділи».
  3. Мав бути завантаженим до Вікіпедії чи якогось іншого проєкту Вікімедіа до 1 серпня 2009 року.
  4. Якщо його вперше було опубліковано під ліцензією GFDL поза межами проєктів Вікімедіа, мав бути завантаженим до Вікіпедії чи якогось іншого проєкту Вікімедіа до 1 листопада 2008 року.

Будь-який файл, щоб відповідає цим критеріям, може також використовуватись на умовах ліцензії Creative Commons {{cc-by-sa-3.0}}, починаючи з 15 червня 2009 року.

Процес переліцензування медіафайлів[ред. код]

З метою керування процесом переліцензування було створено систему шаблонів {{license migration}}, що додається до кожного шаблону ліцензії GFDL. Крім того, шаблони GFDL було змінено таким чином, щоб вони могли розпізнавати один додатковий параметр у формі «migration=ключове слово», де ключове слово — це одне з описаних нижче значень, яке вказує шаблонові переліцензування, що саме він має робити.

Порожній параметр
(стандартне налаштування)
Виводить повідомлення, яке зазначає, що вказане GFDL-зображення можна переліцензувати за умови відповідності вказаним вище критеріям. Додає Категорія:Вікіпедія:Кандидати на переліцензування.
relicense Якщо зображення однозначно відповідає критеріям для переліцензування, додайте це ключове слово (напр., {{GFDL|migration=relicense}}), щоб автоматично додати шаблон ліцензії cc-by-sa-3.0 після шаблону ліцензії GFDL. Додає Категорія:Вікіпедія:Переліцензування завершено.
not-eligible Якщо зображення однозначно не відповідає критеріям для переліцензування, додайте це ключове слово (напр., {{GFDL|migration=not-eligible}}), щоб автоматично позначити зображення як таке, що не відповідає умовам, і прибрати відповідне повідомлення. Додає Категорія:Вікіпедія:Переліцензування не відповідає вимогам.
redundant Якщо зображення вже має шаблон ліцензії CC-BY-3.0 або CC-BY-SA-3.0, скористайтеся цим ключовим словом, щоб вказати, що переліцензування — зайве. Додає Категорія:Вікіпедія:Переліцензування не потрібне.
needs-review Якщо ви розглянули зображення, але не можете вирішити, чи відповідає воно критеріям, чи ні, скористайтеся цим ключовим словом, щоб позначити його як таке, що потребує додаткової перевірки. Це ключове слово також використовуватиме бот, коли не зможе відсортувати зображення автоматично. Додає Категорія:Вікіпедія:Переліцензування потребує перегляду.
opt-out Оця особлива категорія, яку детальніше описано нижче, призначена для правовласників, які хотіли б відмовитися від переліцензування своїх зображень. Додає Категорія:Вікіпедія:Переліцензування відхилено.

Примітка: параметр щодо переліцензування можна також вказувати через шаблон-контейнер {{self}}, напр., {{self|GFDL|cc-by-sa-3.0|migration=redundant}}, а також інші шаблони GFDL, такі як {{GFDL-self|migration=relicense}}.

Правовласникам[ред. код]

Рекомендуємо вам переліцензувати свій власний контент самостійно. Це можна зробити будь-коли шляхом:

  • додавання шаблону ліцензії {{cc-by-sa-3.0}} або {{cc-by-sa-4.0}} до сторінки опису файлу та зміни шаблону ліцензії GFDL на {{GFDL|migration=redundant}}
    АБО
  • заміни наявного шаблону ліцензії GFDL кодом {{GFDL|migration=relicense}}, який автоматично додасть шаблон CC-BY-SA, що йтиме відразу після шаблону GFDL.

Зверніть увагу, що навіть якщо ви не є правовласником, ви все ще можете сміливо оцінювати зображення на відповідність критеріям, описаним у відповідному розділі вище, а також позначати такі зображення як уже переліцензовані там, де це доречно.

Можливість відмови від переліцензування[ред. код]

Із поваги до невеликої групи дописувачів Вікімедіа, які виступають категорично проти переліцензування своїх файлів, Фонд Вікімедіа дає правовласникам змогу відмовитися від переліцензування, і про таку відмову правовласники мають чітко заявити окремо. Умови забезпечення цієї змоги визначає відповідна локальна спільнота на власний розсуд, і така спільнота може накласти певні обмеження на можливість відмови від переліцензування (наприклад, може встановити обмежений час на подання заяви про таку відмову), або й навіть цілковито заборонити опцію відмови (ключове слово «opt-out» у шаблоні переліцензування). Якщо вибрати цю опцію, шаблон ліцензії CC-BY-SA до сторінки опису файлу додано не буде. Фонд Вікімедіа не рекомендує використовувати цю опцію, оскільки вона обмежує можливості використання й загальну доступність вільного контенту.

Посилання[ред. код]

Посилання на обговорення щодо переліцензування:

  1. Вікіпедія:Кнайпа_(адміністрування)#Questions_and_comments_related_to_files
  2. Вікіпедія:Кнайпа_(політики)#License_update_of_GFDL

(Ці посилання вказані як своєрідна довідка, поки переліцензування ще обговорюється. Їх можна буде вилучити, коли обговорення завершаться.)