Вікіпедія:Проєкт:Астрономія/Тиждень змінних зір 30.01-05.02.2023

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У зв'язку із запуском науково-освітнього проєкту TESS-UA-2023Α, хочемо покращити представлення тематики змінних зір у Вікіпедії настільки, щоб проєкт міг використовувати відповідні вікі-статті як навчальні матеріали. тиною тижня є Вікі-марафон 05.02.2023.

Плани[ред. код]

  1. Покращити перекладом з інших мов найважливіші статті про змінні зорі
  2. Створити перекладом нові статті, яких поки не вистачає в Шаблон:Змінні зорі (навігація).
  3. Замість Шаблон:Змінні зорі (навігація) створити менші підшаблони і краще їх впорядкувати.
  4. Перевірити правильність категоризації змінних зір.
  5. Ситематизувати і категоризувати наявну інформацію, а також визначити подальші напрями розвитку.

Учасники[ред. код]

  1. Oleksiy Golubov - переклад статей, реорганізація шаблонів
  2. Dmytro Tvardovskyi - перевірка, переклад та доповнення статей
  3. Maria Yermolenko
  4. Vira Siedunova
  5. TkachenkoRomanV - переклад статей
  6. Ulya Pyr
  7. Катерина Андрич

Інструменти[ред. код]

  1. Можна перекладати статті або окремі розділи статей за допомогою автоматичного перекладача сторінок. Звісно, такий автоматичний переклад потім доводиться довго вичитувати й виправляти.
  2. В якості каталогу авторитетних наукових статей з астрономії рекомендуємо використовувати базу даних NASA ADS.
  3. Серед відомих каталогів/баз даних рекомендуємо користуватися SIMBAD, AAVSO, ЗКЗЗ, тощо.

Задачі[ред. код]

Глобальні[ред. код]

  1. Потрібно визначитися, в якій системі класифікації змінних зір ми працюємо. Їх декілька, повністню ідеальних немає, кожна з них має свої недоліки, неточності, подекуди застарілість. І зараз Вікіпедія - це певною мірою суміш їх усіх.
  2. Створити статтю, яка містила б вичерпну інформацію щодо цієї системи класифікації з наочною ілюстрацією її повної структури.
  3. Визначити список пріоритетних статей, окрім перелічених нижче, для подальшого доопрацювання за межами Тижня змінних зір 2023.
  4. Провести Вікі-навчання учасників цього проєкту для покращення їх знань, навичок редагування, обізнаності в сфері змінних зір, а також для підвищення мотивації до подальшого вдосконалення Вікіпедії.

Довести до рівня Доброї статті[ред. код]

Обговорення ведеться тут: Вікіпедія:Кандидати у добрі статті.

Зауваження: оскільки процес дискусії щодо надання статусу Доброї статті та її доопрацювання в середньому займає 2-3 тижні, то він триватиме і після завершення Тижня змінних зір.

Сторінки, які можна створити перекладом[ред. код]

Сторінки, які можна доповнити коротким перекладом[ред. код]

Великі сторінки, які можна доповнити перекладом кращих сторінок з інших мов[ред. код]

Подальше допрацювання[ред. код]

Статті, які у нас мають стати найкращими[ред. код]

Статті, для яких не знайдено кращих версій в інших мовах. Можна доповнювати за оригінальними джерелами. У випадку успіху, україномовна версія сторінок стане топ-1 серед існуючих мовних розділів.

Рекомендації[ред. код]

  • Якщо ви в якійсь статті бачите термін "зірка" замість терміну "зоря" - сміливо виправляйте на "зорю". Подібна проблема вживання некоректного терміну існує в тисячах статей і це буде перший крок до її остаточного вирішення.
  • Якщо ви взялися за редагування якоїсь статті, і не бажаєте, щоб хтось втручався у ваш план, як ця стаття має виглядати і що містити, додавайте, будь ласка, шаблон: {{Редагую}}. Зовнішній вигляд шаблону: * Приділяйте час категорізації статей, над якими ви працюєте - це суттєво полегшує подальшу роботу з ними. Також на сторінці обговорення створених або суттєво поліпшених статей можна додавати Шаблон:Тиждень змінних зір 2023 у форматі {{Тиждень змінних зір 2023|користувач=Ваше_ім'я_користувача}}.
  • Рекомендується також додавати на сторінках обговорення шаблон на кшталт: {{Проєкт:Астрономія|важливість=найвища|рівень=1}}. Сам шаблон виглядатиме ось так:
  • З системою класифікаці статей за якістю можна ознайомитися тут: Шаблон:Шкала_оцінювання. Важливість статей, які будуть редагуватися в межах цього тижня є Найвищою. Подібні шаблони суттєво спрощують подальшу роботу і планування.