Гарсія I Інігес (король Наварри)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гарсія I Інігес
Гарсія I Інігес
Гарсія I Інігес
Гарсія I Інігес
Король Наварри
Попередник: Ініго I
Наступник: Гарсія II Хіменес
Фортун I
 
Народження: 810
Памплона, Наварра, Іспанія
Смерть: 882 або 881
Лумб'єр
Поховання: Monastery of Leyred
Країна: Памплонське королівство
Рід: Інігес
Батько: Ініго I
Мати: Onneca Velázquez de Pamplonad
Шлюб: Уррака Хіменес
Леодегунда Астурійська
Діти: 2 сина і 3 доньки

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Гарсія I Інігес (*Gartzea I Eneko, між 805 та 810 — 870) — король Памплони (Наварри) (852870). Був першим з королів, хто носив ім'я Гарсії.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив з династії басків Інігес. Син Ініго I, дукса Памплони, та Онеки Веласкес. Замолоду мешкав при дворі еміра Кордови як гість. Тут здобув гарну освіту.

У 842 р після того як в битві з вікінгами його батько отримав важкі поранення і був паралізований, баски обрали Гарсію регентом. У 843 році він підтримав Мусу ібн Мусу ібн-Касі в повстанні проти еміра Кордови Абд ар-Рахмана II. Повстання було придушене, і емір організував жорстоку каральну експедицію проти басків.

Після смерті Ініго I у 852 королем Памплони було обрано його двоюрідного брат Хімено, сеньйору Алави, і Гарсії довелося чекати своєї черги ще вісім років. Втім деякі дослідники вважають, що Гарсія був співкоролем свого стрийка. За однією з відомостей в цей час впровадив титул короля.

У 859 році (за іншими відомостями 861 року) за незрозумілих обставин потрапив у полон до вікінгів. Він зумів звільнитися сплативши викуп у 70 тис. золотих динарів. Звільнившись він розірвав угоду зі старими союзником Бану-Касі і уклав союз з Астурійським королівством. У відповідь Муса ібн-Муса ібн-Касі атакував Памплону, але Гарсія I Інігес в союзі з Ордоньйо I Астурійським завдав поразки мусульманам у битві при Альбельді.

У 860 року Гарсія I після смерті стрийка Фортуна став одноосібним королем. Він завзято захищав свою країну від вторгнень мусульман. Він також намагався підтримувати прочан, що прямували до Сантьяго-де-Кампостели через його землі. Того ж року його син Фортун потрапив в полон до маврів, які на чолі з Мухаммедом I, еміром Кордови, вдерлися на північ Піренеїв.

Невідомо за яких умов Гасрія I помер: за однією версією загинув у битві при Лумбьє в маврами, за іншою — вмер з природних причин. Після смерті Гарсії I Інігеса королем було обрано його кузена Гарсію II Хіменеса. Хоча деякі джерела стверджують, що троюрідні брати з самого початку були співправителями.

Родина[ред. | ред. код]

1. Дружина — Уррака Хіменес

Діти:

  • Фортун (820/830—906/925), король у 870—905 роках
  • Санчо (д/н)
  • Хімена (д/н), дружина Альфонсо III, короля Астурії
  • Онека (838—бл.912), дружина Аснара II, графа Арагону
  • Веласкіта (д/н), дружина Мутарріфа ібн Муси ібн-Муси, валі Сарагоси

2. Дружина — Леодегунда, дружина Ордоньйо I, короля Астурії

Джерела[ред. | ред. код]

  • Collins, Roger (1990). The Basques (2nd ed.). Oxford, UK: Basil Blackwell. ISBN 0631175652.
  • Évariste Lévi-Provençal. " Du nouveau sur le royaume de Pampelune au IXe siècle ". Dans: Bulletin Hispanique. Tome 55, no 1, 1953. p. 5-22.
  • Antonio Ubieto Arteta: El matrimonio de la reina Leodegundia. In: Medievalia. Vol. 10 (1992), S. 451—454.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Гарсія I Інігес (король Наварри)

Cawley, Charles, Navarre, kings, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy