Геологія Таїланду

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Геологічна будова Таїланду.

Тер. Таїланду знаходиться в межах Юньнань-Малайського складчастого пояса (на заході), Індосінійського серединного масиву (на сході) і розташованої між ними Менамської кайнозойської накладеної западини.

Складчастий пояс утворений кристалічними породами докембрію і карбонатно-теригенними відкладами всіх систем палеозою і тріасу з пачками ефузивів середнього і кислого складу загальною потужністю 5-7 км.

Переважають лінійні складки і насуви субмеридіонального простягання зі східним нахилом. Поширені інтрузії гранітоїдів карбону (290-300 млн років), кінця пермі – середини тріасу, кінця тріасу-початку юри і крейди.

На півн.-сході і крайньому півдні розташовані пізньопалеозойські офіолітові пояси. Складчасті комплекси у западинах перекриті пологими моласами верхнього тріасу, юри, крейди і неогену. З ультраосновними породами офіолітових поясів пов'язані прояви хромітів і нікелю, з гранітоїдами – родов. руд олова, вольфраму, танталу, ніобію, рідкісних земель, рідше – міді.

На контактах гранітів з карбонатними товщами є метасоматичні родов. залізняку.

У вапняках палеозою встановлені поклади марганцевих і поліметалічних руд. До зон тріщинуватості і окварцювання приурочені епітермальні рудопрояви золота, стибію, флюориту, бариту.

Прирозломні кайнозойські западини вміщають родов. бурого вугілля. З відкладами чохла пов'язані поклади природного газу і калійних солей, рудопрояви урану і міді, з кайнозойськими базальтами – дорогоцінні камені. З кайнозойськими товщами Менамської западини пов'язані поклади нафти і природного газу.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Гірничий енциклопедичний словник : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2004. — Т. 3. — 752 с. — ISBN 966-7804-78-X.