Геологія Нідерландів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

При формуванні ландшафту Нідерландів важливу роль відігравали особливості геологічної будови.

Країна знаходиться в межах Північноморської низовини, що включає також частину Бельгії, північної Франції, північно-західної Німеччини, західної Данії і східної Великої Британії. Ці території занурюються, що досягає максимальних масштабів в Нідерландах. Цим пояснюється переважання низьких абсолютних висот на більшій частині країни.

На формування рельєфу великий вплив справило останнє материкове зледеніння, під час якого на північному сході і в центральній частині Нідерландів нагромаджувалися піщані і галечникові товщі, а на півдні і сході від Ейсселмера в крайовій зоні льодовикового покривала утворилися невисокі напірні морені гряди.

У той же час за межами області зледеніння (на півдні Нідерландів) швидкі річки Рейн і Маас відклали могутні піщані товщі. Коли рівень моря знижувався, ці річки вимивали більш глибокі русла; при цьому формувалися річкові тераси і невисокі межиріччя, характерні для південних провінцій. По закінченні льодовикового періоду на узбережжі країни утворилися піщані дюни, а за ними – великі мілководні лагуни, які поступово заповнювалися алювіальними і морським відкладеннями; згодом там виникли болота.

Корисні копалини: родовища природного газу, нафти, солі, вугілля.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Гірничий енциклопедичний словник : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2004. — Т. 3. — 752 с. — ISBN 966-7804-78-X.