Герб Північної Ірландії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Північної Ірландії
Версії
Малий герб Північної Ірландії
Деталі
Носій Північна Ірландія
Затверджений 1924

Герб уряду Північної Ірландії був наданий Виконавчому комітету Таємної Ради Північної Ірландії у 1924 році.

Історія та опис[ред. | ред. код]

Герб був розроблений майором сером Невілом Вілкінсоном, Гербовим королем Ольстера в Дублінському замку 1923 року. У січні 1924 року майор Вілкінсон провів дискусії з представниками Північної Ірландії у Лондоні щодо герба. Остаточний дизайн був завершений заступником Вілкінсона Томасом Уліком Садлеріром для затвердження кабінетом Північної Ірландії у квітні 1924 року.[1] Художнє виконання було затверджено і підписано Королівським ордером короля Георга V, оприлюднено через Міністерство внутрішніх справ 2 серпня 1924 року та зареєстровано в Реєстрі гербів у Дубліні:

Королівський ордерний уряд Північної Ірландії
У срібному полі поверх червоного хреста на срібній шестикутній зірці, увінчаній імператорською короною, червона кисть-правиця.
Даний на нашому суді Сент-Джеймса на 15-му році нашого правління 2 серпня 1924 року за наказом Його Величності.[2]

У 1925 році як щитотримача було надано червоного лева, як на Королівському прапорі Шотландії, щоб представити шотландців Ольстера, та ірландського лося - «рідний елемент» регіону.[3] Лев несе прапор з ірландською арфою, а ірландський лось - прапором із гербами родини Де Бергів (описано вище).[3] Геральдичною мовою це звучить так:

Щитотримачі: червоний лев із золотим озброєнням та нашийником тримає древко синього прапора із золотою арфою та імператорською короною; ірландський лось природніх кольорів у золотому нашийнику тримає древко золотого прапора із червоним хрестом.[4]

У 1971 року Геральдична колегія у Лондоні додала базу, на якій стоять щитотримачі:

На зеленій горі дві рослини льону, кожна з яких має по три квітки на стеблах.[5]

Використання[ред. | ред. код]

Герб використовувався в якості офіційного символу Північної Ірландії в 1925-1972 роках. У 1972 році, після того, як уряд Північної Ірландії було розпущено, герб був виведений з офіційних. Дарування герба не було скасовано, але в зв'язку з тим, що носій герба (самостійна держава Північної Ірландії) не існує, герб визнаний історичним і не може бути використаний офіційно до тих пір, поки у нього не з'явиться новий власник.

Нинішня виконавча влада Північної Ірландії не використовує даний герб. Колишній прапор Північної Ірландії походить від герба. Прапор - це тільки герб (щит), бо щитотримачі ніколи не відображаються на прапорі. Щитотримачі не є частиною герба - вони підтримують герб, який знаходиться на щиті.[3] Раніше офіційний прапор продовжує використовуватися для представлення Північної Ірландії на деяких спортивних змаганнях.

Використання даної символіки сьогодні може бути контраверсійним у деяких районах Північної Ірландії.[6]

Походження[ред. | ред. код]

В основі герба Північної Ірландії використаної англійський андріївський хрест у поєднанні із гербом Ольстера і мав символізувати тісну єдність регіону із Великою Британією.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Susan Hood, Royal Roots, Republican Inheritance - The Survival of the Office of Arms, Dublin, 2002, p.119 - 120
  2. Genealogical Office, Dublin, Register of Arms 111C (Grants M), 1920 -1929, folio 49
  3. а б в How Northern Ireland go its flag by Herbert Malcolm McKee M.C. published on 8 August 1964 and available in PRONI file ANI/10/104 and reported on in Flying the Union Flag above Stormont (in 1975) published on SluggerO'Toole on 30 December 2016
  4. Genealogical Office, Dublin, Register of Arms 111C (Grants M), 1920 -1929, folio 66
  5. Coll Arm Ms 1.83/231, 6 January 1971
  6. How Northern Ireland got its flag by Herbert Malcolm McKee M.C. published on 8 August 1964 and available in PRONI file ANI/10/104 and reported on in Flying the Union Flag above Stormont (in 1975) published on SluggerO'Toole on 30 December 2016