Глюкозамін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Глюкозамін
Глюкозамін
Систематизована назва за IUPAC
2-Аміно-2-дезокси-бета-D-глюкопіраноза
Класифікація
ATC-код
PubChem 439213
CAS 3416-24-8
DrugBank
Хімічна структура
Формула C6H13NO5 
Мол. маса
Фармакокінетика
Біодоступність
Метаболізм
Період напіввиведення
Екскреція
Реєстрація лікарського засобу в Україні

Глюкозамі́н — речовина, що виробляється хрящовою тканиною суглобів, слугує необхідним будівельним компонентом хондроїтина та входить до складу інших важливих для суглоба речовин (див. синовіальна рідина).[1]

По своїй структурі є аміноцукром, слугує як важливий прекурсор у біохімічному синтезі глікозильованих білків і ліпідів. Оскільки глюкозамін є попередником глікозаміногліканів, що є основним компонентом суглобових хрящів, вважається, що його застосування може сприяти відновленню хрящової тканини та лікуванню артритів.

У медицині використовується як лікарський засіб групи нестероїдних протизапальних препаратів для поповнення ендогенного дефициту глюкозаміну. Зазвичай використовується для лікування остеоартриту, хоча його застосування як медикаментозного засобу оскаржується й досі.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products Nutrition and Allergies on a request from the European Commission on the safety of glucosamine hydrochloride from Aspergillus niger as food ingredient. The EFSA Journal. 1099: 1—19. 2009. Архів оригіналу за 30 травня 2020. Процитовано 23 жовтня 2012.