Глікопептиди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Глікопептид)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Глікопептиди — сполуки, що поєднують фрагменти вуглеводів та амніокислот, короткі Глікопротеїни.

Глікопептиди — один із найважливіших класів антибіотиків на сьогодні, що застосовують проти бактерійних патогенів, стійких до інших класів антибіотиків. Сюди належать ванкоміцин, рістоцетин, тейкопланін. Деякі дослідники зараховують блеоміцин та його аналоги до глікопептидів. Хоча це виправдано з хімічної точки зору, біосинтез блеоміцинів (включає нерибосомний та полікетидний синтези) та характер його біологічної дії (сильна протипухлинна активність) відмінний від решти глікопептидів

Синтез[ред. | ред. код]

В живих організмах пептидний каркас синтезується на нерибосомних пептидсинтетазах. Крім глікозидної та пептидної частин, глікопептиди можуть містити ацильні залишки різної довжини.

Лабораторне отримання[ред. | ред. код]

  • Твердофазний пептидний синтез (SPPS)
  • NCL
Принцип хімічного твердофазного синтезу глікопептидів (на малюнку помилка, повинні бути похілні оксиаланіну, а не несатабільного оксигліцину)

Вуглеводовмісні синтони можна отримати з захищених цукрів

а)Отримання полімеру модифікованого вуглеводом, для подальшого використання в SPPS[1] b) Приготування вільної Fmoc-захищеної глікоамінокислоти для введення глікозильованого залишку в середину пептиду[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jansson, A. M.; Meldal, M.; Bock, K., The Active Ester N-Fmoc-3-O-[Ac4-Alpha-D-Manp-(1-]2)-Ac3-Alpha-D-Manp-1-]-Threonine-O-Pfp as a Building Block in Solid-Phase Synthesis of an O-Linked Dimannosyl Glycopeptide. [[Tetrahedron Letters]] 1990, 31, (48), 6991-6994.
  2. Elofsson, M.; Walse, B.; Kihlberg, J., Building-Blocks for Glycopeptide Synthesis - Glycosylation of 3-Mercaptopropionic Acid and Fmoc Amino-Acids with Unprotected Carboxyl Groups. [[Tetrahedron Letters]] 1991, 32, (51), 7613-7616.