Головаста акула сітчаста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головаста акула сітчаста
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Котячі акули (Scyliorhinidae)
Рід: Cephaloscyllium
Вид: Головаста акула сітчаста
Cephaloscyllium fasciatum
Chan, 1966

Синоніми
  • Cephaloscyllium maculatum Schaaf-Da Silva & Ebert, 2008
  • Cephaloscyllium pardelotum Schaaf-Da Silva & Ebert, 2008
Посилання
Вікісховище: Cephaloscyllium fasciatum
Віківиди: Cephaloscyllium fasciatum
МСОП: 162207827
NCBI: 495837

Головаста акула сітчаста (Cephaloscyllium fasciatum) — акула з роду Cephaloscyllium родини Котячі акули. Інша назва «смугаста головаста котяча акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 42 см. Голова велика. Морда коротка, округла. Очі помірно великі, овальні, з мигальною перетинкою. Зіниці щілиноподібні. Очі поставлені високо. За ними розташовані невеличкі бризкальця. Ніздрі широкі з вузькими носовими клапанами. Губні борозни відсутні. Рот доволі довгий. Зуби дрібні. У неї 5 пар коротких зябрових щілин. Тулуб гладкий (товстий). Грудні плавці великі. Має 2 спинних плавця, з яких передній більше за заднім. Передній спинний плавець розташовано над черевними плавцями. Задній — навпроти анального плавця. Черевні плавці маленькі. Анальний плавець схожий на задній спинний плавець, трохи більше останнього. Хвостовий плавець помірно широкий, нижня лопать погано розвинена на відміну від верхньої.

Забарвлення світло-коричневе з темно-коричневими лініями, що утворюють сітчасті візерунки. Звідси походить назва цієї акули. Між лініями на спині та боках розкидані темно-коричневі плямочки. У дорослих особин на спині й боках присутні слабко виражені сідлоподібні плями. Черево має світло-сірий колір з темними плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від 210 до 450 м. Воліє до ділянок з мулистим ґрунтом. Як захист від ворогів здатна надувати тулуб завдяки ковтанню воду або повітря. Полює біля дна, є бентофагом. Живиться дрібними ракоподібними, невеличкими костистими рибами, морськими черв'яками, личинками морських тварин.

Статева зрілість настає при розмірі 36 см. Це яйцекладна акула. Самиця відкладає 2 яйця. Народжені акуленята завдовжки 12 см.

Не є об'єктом промислового вилову.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає біля узбережжя В'єтнаму та південного Китаю навпроти о. Хайнань, а також на півдні Філіппінського архіпелагу. Раніше вважали її ареалом також північно-західну акваторію Австралії, проте у 2003 році було доведено, що тут водиться інший вид цього роду — Cephaloscyllium hiscosellum.

Джерела[ред. | ред. код]