Гімнопус лісолюбивий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Gymnopus dryophilus

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Підцарство: Вищі гриби (Dikarya)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Підвідділ: Agaricomycotina
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Підклас: Agaricomycetidae
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Родина: Маразмієві (Marasmiaceae)
Рід: Гімнопус (Gymnopus)
Вид: Гімнопус лісолюбивий
Gymnopus dryophilus
(Bull.) Murrill, 1916
Синоніми
Agaricus dryophilus

Collybia aquosa var. dryophila
Collybia dryophila
Collybia dryophila var. alvearis
Collybia dryophila var. aurata
Gymnopus dryophilus (Bull.) Murrill (1916) Marasmius dryophilus
Marasmius dryophilus var. alvearis
Marasmius dryophilus var. auratus
Omphalia dryophilus

Посилання
Вікісховище: Gymnopus dryophilus
EOL: 198916
NCBI: 206318
MB: 438406
IF: 438406

Гімнопус лісолюбивий, колібія лісолюбна, опеньок весняний (Gymnopus dryophilus, раніше Collybia dryophilia) — гриб роду гімнопус (Gymnopus), раніше належав до роду колібія (Collybia).

Будова[ред. | ред. код]

Колір шапинки досить мінливий: жовто-бурий, коричнево-червоний, навіть рудий, блідо-охряний, коли висихає, то стає біла. У молодих грибів шапинка дещо темніша, гладенька. Зрілі гриби мають шапинку діаметром до 6 см, вона розпростерта, здається плоскою, зверху ніби трошки вдавлена, а в молодих випукла, нагадує півкулю. Шапинка знизу має густі пластинки білого, жовтого, лимонно–жовтого кольорів. Ніжка у цього гриба заввишки до 7 см, а завширшки до 0,7 см. Якщо розрізати ніжку уздовж, то можна пересвідчитись, що вона порожниста, м'якуш білий, водянистий, тонка з досить неприємним кислуватим запахом. Більшість досвідчених грибників стверджують, що вона приємна на смак.

Схожість[ред. | ред. код]

Потрібно зазначити, що гімнопус лісолюбивий дуже зовнішньо схожий на опенька лугового, проте має значно густіші пластинки, зазвичай за межами лісу не зустрічається і подібності з отруйними грибами не має.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Гімнопус лісолюбивий має високу щільність плодових тіл у соснових лісах лишайникових, соснових лісах чорницевих, соснових лісах вересових, дещо рідше, але трапляється він у букових лісах, дубових лісах з дуба скельного, грабово-дубових лісах

Практичне використання[ред. | ред. код]

Гімнопус лісолюбивий — їстівний шапковий гриб, який вживають в основному у свіжому вигляді. У деяких джерелах описується як отруйний гриб в сирому вигляді та радять його уникати[1]. Схожий на гриб Collybia peronata.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. E. Lawrence, S. Harniess Mushroom and other fungi. Identification guides British & European. // Flame tree publishing. London, 2007—384 p. — P. 142

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гриби Хмельниччини. Навчальний посібник. Говорун В. Д., Тимощук О. О. — Хмельницький: Поліграфіст-1, 2014. — 176 с. — С. 32.


-