Під гіпнозом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гіпнотик (фільм 2023))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Під гіпнозом
Hypnotic
Жанр бойовик, фільм-трилер, драматичний фільм, науково-фантастичний фільм і поліційний фільмd
Режисер Роберт Родрігес
Продюсер
  • Марк Гілл
  • Гай Ботем
  • Ліза Еллзі
  • Джефф Робінов
  • Джон Грем
  • Гонщик Макс
  • Роберт Родрігес
Сценарист Роберт Родрігес і Max Borensteind
У головних
ролях
Оператор
  • Пабло Беррон
  • Роберт Родрігес
Композитор Ребел Родрігес[1]
Монтаж Роберт Родрігес
Кінокомпанія
Дистриб'ютор Ketchup Entertainment
Тривалість 94 хв[2]
Мова англійська
Країна США США
Дата виходу
Кошторис $65 млн.[3]
Касові збори $5.7 млн[4][5]
IMDb ID 8080204
solstice-studios.com/projects/hypnotic

«Під гіпнозом» (англ. Hypnotic) — американський науково-фантастичний трилер 2023 року режисера Роберта Родрігеса, який написав сценарій разом із Максом Боренштейном. У фільмі зіграли Бен Аффлек, Аліса Брага, Дж. Д. Пардо, Хала Фінлі, Дайо Окенійї, Джефф Фейгі, Джекі Ерл Гейлі та Вільям Фіхтнер . Родрігес також продюсував, знімав і монтував фільм, а його сини Ребел та Расер Макс були композитором і продюсером, відповідно.

Фільм вийшов на екрани у США 12 травня 2023 року, дистриб'ютор — компанія Ketchup Entertainment. Фільм отримав неоднозначні відгуки критиків.

Сюжет[ред. | ред. код]

Денні Рурк, детектив поліції Остіна, розповідає своєму терапевту про викрадення його семирічної дочки Мінні, що призвело до розриву його шлюбу. Після цього його напарник Нікс повідомляє йому, що вони отримали анонімне повідомлення про можливе пограбовання сейф у банку. Під час обстеження вони стають свідками того, як таємничий чоловік дає нечувані вказівки цивільним особам, банківським службовцям і колегам-поліцейським, які, здається, виконують його команди, коли він заходить до банку. Рурк біжить до цільової сейфової скриньки, знаходячи в ній світлину Мінні з написом «Знайти Лева Деллрейна». Рурк переслідує чоловіка, який біжить на дах, де він бачить, як той наказує двом поліцейським стріляти один в одного, коли він тікає.

Переконаний, що пограбування якось пов'язане зі зникненням його доньки, Рурк починає розслідування. Слідство, яке проводить Нікс, приводить Рурка до ворожки Діани Круз. Після того, як він описує їй чоловіка з пограбування банку, її клієнт, під контролем цього чоловіка, скеровує мотоцикл у вітрину Круз, а потім скоює самогубство. Рурк бере Круз під охорону. Вона пояснює, що таємничого чоловіка з банку звуть Лев Деллрейн і що вони з Круз є втікачами-«гіпнотиками»: могутніми гіпнотизерами, навченими таємним урядовим «відділом» контролювати свідомість інших людей. Рурк таємничим чином несприйнятливий до такого промивання мізків, коли Круз намагається застосувати його до нього. Тим часом Деллрейн біля поліцейської дільниці наказує Ніксу напасти на Рурка та Круз, але Круз застрелює Нікса під час самозахисту.

Рурк і Круз тікають до Мексики. Там вони дізнаються від колишнього контактного з Відділу Джеремії, що Деллрейн шукає «Доміно», потужну зброю, розроблену Відділом, викрадену та сховану Деллрейном, коли той втік. Тоді Деллрейн стер власну пам'ять і залишив «тригери», які спонукали його поступово згадувати місцезнаходження Доміно та відновити власну гіпнотичну силу. Зрештою Деллрейн виявляється переодягненим Єремією та переслідує Рурка та Круз через гіпнотично створене середовище, перш ніж Рурк використовує свою власну раніше невідому гіпнотичну силу, дозволяючи їм втекти.

Рурк і Круз шукають Рівера, відлюдного хакера Відділу, який виявляє дружину Рурка, Вівіан, у базі даних Відділу. Пізніше Рурк сам досліджує базу даних Рівера і виявляє, що Мінні — це і є Доміно, донька двох сильних гіпнотиків: Рурка та Круз (виявляється, що вона — Вівіан). Коли «Круз» перериває його, Рурк розуміє, що кімната та всі події до цього моменту були гіпнотичними конструктами. Він прокидається у великій кімнаті, населеній агентами Відділу, усіх з яких він бачив протягом усієї створеної історії, включаючи Нікса та «Деллрейна».

Вівіан і «Деллрейн» пояснюють, що Рурк і Вівіан обидва гіпнотики, а їхня донька Мінні народилася і виросла у Відділі, але Рурк утік з нею, щоб не дати їй стати їхньою зброєю. Приховуючи дочку, а потім стираючи свою пам'ять, Рурк більше не пам'ятає, де вона, і Відділ ввів його в конструкти її пошук, щоб змусити його пам'ятати. Рурка знову підключають до конструкції, де він повторює сеанс зі своїм терапевтом і спостереження за пограбуванням банку. Однак незабаром Рурк втікає, використовуючи власні сили, оскільки Відділ розуміє, що «Знайти Лева Деллрейна» стосується не людини, а «Дір Веллі Лейн»: місця розташування ранчо, де прийомні батьки Рурка переховували Мінні.

Рурк прибуває на ранчо і возз'єднується з Мінні, яка зараз подорослішала на три роки і повністю контролює свої гіпнотичні сили. Відділ оточує ранчо, але виявляється, що це ще одна конструкція, створена Мінні. Мінні відновлює спогади Вівіан про те, що вона була причетна до втечі Рурка та Мінні, і що її пам'ять згодом було стерто, щоб, коли Мінні була достатньо сильною, аби перемогти всю Дивізію одночасно, Вівіан могла мимоволі привести їх до неї. Мінні змушує агентів Відділу вбивати один одного, і вона, її батьки та прийомні батьки Рурка святкують свою довгоочікувану свободу.

У сцені після титрів виявляється, що «Деллрейн» вижив у перестрілці, зробивши прийомного батька Рурка схожим на нього під час бійки з Мінні.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Дата народження Круз 15 квітня 1983 року в базі даних Відділу збігається з днем народження виконавиці її ролі, акторкою Алісе Брага.

У ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Розроблення[ред. | ред. код]

Роберт Родрігес написав перший сценарій для фільму ще в 2002 році, назвавши його «однією з моїх улюблених історій».[6] У листопаді 2018 року Родрігеса підтвердили як режисера, а Макс Боренштейн переписав оригінальний сценарій для Studio 8.[7][8] У листопаді 2019 року повідомлялося, що Studio 8 буде працювати спільно з Solstice Studios, які мали права на розповсюдження в США.[9]

Кастинг[ред. | ред. код]

У листопаді 2019 року повідомили, що Бен Аффлек зіграє головну роль.[10] У травні 2021 року повідомили про знімання у фільмі Алісе Браги, а знімання розпочнуть 20 вересня в Остіні, штат Техас (США).[11] У вересні 2021 року до акторського складу приєдналася Хала Фінлі .[12] У жовтні 2021 року повідомлялося, що Дайо Окенійї, Вільям Фіхтнер та Дж. Д. Пардо також підписали контракт.[13][14]

Знімання[ред. | ред. код]

Основне знімання розпочали в Остіні 27 вересня 2021 року і завершили 19 листопада того ж року.[12][15]

Пост-продакшн[ред. | ред. код]

У квітні 2022 року Родрігес підтвердив, що, як і в його попередніх фільмах, він і члени його родини співпрацювали над проєктом:

Мій син [Ребел] зараз є моїм постійним композитором. Мій інший син [Расер Макс] є моїм співавтором / продюсером. Моя донька [Ріаннон] створює розкадровки. Мій інший син [Роуг] займається анімацією, тому що він використовує свій ігровий движок, за допомогою якого він створив декорації для "Героїв". А потім мій інший син [Рокет] редагує зі мною. Отже, це сімейна справа.[6]

Реліз[ред. | ред. код]

Спочатку планувалося що показ фільму в кінотеатрах США організує студія Solstice.[9] У березні 2023 року повідомлялося, що Ketchup Entertainment виступатиме внутрішнім дистриб'ютором після того, як Solstice Studios припинить діяльність наприкінці 2022 року. 12 березня 2023 року в кінотеатрі South by Southwest була показана частина фільму в статусі «незавершено»[16]. Зрештою, фільм вийшов у США 12 травня 2023 року, дистриб'юор — компанія Ketchup Entertainment.[17][18][19]

Реакція[ред. | ред. код]

Перегляди та касові збори[ред. | ред. код]

Фільм, вийшов разом із Книжковим клубом: Новий розділ, за перший день заробив 940 000 доларів у 2118 кінотеатрах. Далі він зібрав до 2,4 мільйона доларів, посівши шосте місце. Це був найгірший прем'єрний вікенд у кар'єрах Родрігеса та Аффлека, і частково в цьому звинуватили дуже слабкий маркетинг, який провела студія.[20]

Критика[ред. | ред. код]

На веб-сайті агрегатора рецензій Rotten Tomatoes 35 % із 92 відгуків критиків є позитивними із середнім рейтингом 4,7/10. Консенсус веб-сайту звучить так: «Хоча „Під гіпнозом“ не позбавлений проблисків натхнення, кінцевим ефектом цього часто незграбного сюжету буде те, що ви відчуєте сонливість»[21]. Вебсайт Metacritic, який використовує середньозважений метод обліку, присвоїв фільму 53 бали із 100 на основі думок 30 критиків, що вказує на «змішані або середні відгуки»[22]. Аудиторія, опитана CinemaScore, поставила фільму середню оцінку «C+» за шкалою від A+ до F, тоді як глядачі, опитані PostTrak, дали йому 69 % позитивної оцінки, 44 % сказали, що однозначно рекомендують це.[20]

Марк Кермоуд з Обзервера дав фільму 2/5 зірок, сказавши, що Родрігес та Боренштейн «здійснюють тематичну крадіжку, вихоплюючи окремі ідеї з роману Та, що породжує вогонь Стівена Кінга, прихований психокримінальний сюжету з роману Первісний страх та переінакшені спогади Філіпа К. Діка з Того, хто біжить по лезу, Згадати все тощо»[23].

Денні Лі з Файненшл таймс також дав фільму 2/5 зірок, написавши: «Настрій гарний і конспірологічний, але справжній вбивця — це те, що відчувається, ніби 80 відсотків часу фільму проведено з Аффлеком і його колегами, які стоять у кімнатах та пояснюють сюжет.».[24] Кевін Махер з The Times дав фільму 1/5 зірок, написавши: «Він зроблений неохайно, без натяку на драматичне напруження».[25]

Річард Ропер з Chicago Sun-Times дав фільму 3/4 зірки, назвавши його «нерівномірний, часом зачаровуючий і приголомшливий психологічний трилер, який виглядає як автоверсія фільму Крістофера Нолана».[26]

Гленн Кенні з The New York Times написав: «Фільм, якщо не ставитись до нього прискіпливо, досить безжально ефективний під час розповсюдження приємних для натовпу фрагментів, тому справді голодні любителі саспенс-жанру, принаймні, не обов'язково будуть проти»[27].

Брайан Лоурі з CNN відзначив, що фільм «стає дещо напруженим у фіналі, але здебільшого він швидкий і оригінальний, використовуючи економний стиль кіновиробництва Родрігеса».[28]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rebel Rodriguez Scoring Robert Rodriguez's 'Hypnotic'. Film Music Reporter. Архів оригіналу за 7 березня 2023. Процитовано 7 березня 2023.
  2. Hypnotic (15). BBFC. Архів оригіналу за 28 травня 2023. Процитовано 27 травня 2023.
  3. Wiseman, Andreas (14 лютого 2023). The Curious Journey Of Big-Budget Ben Affleck Movie 'Hypnotic' Will Continue At The EFM As U.S. Release Plans Emerge. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 19 травня 2023. Процитовано 10 травня 2023.
  4. Hypnotic (2023). 8080204. {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)
  5. Hypnotic (2023). Hypnotic-(Dir-Robert-Rodriguez). {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)
  6. а б Chitwood, Adam (29 серпня 2021). Exclusive: Robert Rodriguez Says His Ben Affleck Movie 'Hypnotic' Is "Like a Hitchcock Thriller on Steroids". Collider. Архів оригіналу за 17 травня 2022. Процитовано 17 травня 2022.
  7. Kit, Borys (20 лютого 2018). Robert Rodriguez, 'Kong: Skull Island' Writer Team for Sci-Fi Thriller 'Hypnotic' (Exclusive). The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 2 березня 2021. Процитовано 3 вересня 2019.
  8. Hypnotic. Writers Guild of America West. 13 вересня 2022. Архів оригіналу за 6 листопада 2022. Процитовано 6 листопада 2022.
  9. а б Wiseman, Andreas (1 листопада 2019). Big-Budget Robert Rodriguez Thriller 'Hypnotic' Set As First Film In Solstice & Studio 8 Deal. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 26 жовтня 2021. Процитовано 2 листопада 2019.
  10. Kroll, Justin (6 листопада 2019). Ben Affleck to Star in Robert Rodriguez's Action Thriller 'Hypnotic'. Variety. Архів оригіналу за 20 листопада 2019. Процитовано 6 листопада 2019.
  11. Wiseman, Andreas (1 червня 2021). Robert Rodriguez's Ben Affleck Action-Thriller 'Hypnotic' Slated To Start Production In September, Alice Braga Joins. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 17 серпня 2022. Процитовано 1 червня 2021.
  12. а б Wiseman, Andreas (17 вересня 2021). 'Hypnotic': Hala Finley Joins Ben Affleck & Alice Braga In Robert Rodriguez & Solstice Action-Thriller, Cameras Roll This Month In Texas. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 24 жовтня 2021. Процитовано 18 вересня 2021.
  13. D'Alessandro, Anthony (1 жовтня 2021). Robert Rodriguez's Solstice Studios & Studio 8 Movie 'Hypnotic' Sets Dayo Okeniyi & William Fichtner. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 24 жовтня 2021. Процитовано 2 жовтня 2021.
  14. Wiseman, Andreas (13 жовтня 2021). 'Mayans M.C.' Star JD Pardo Joins Robert Rodriguez Action-Thriller 'Hypnotic'. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 27 жовтня 2021. Процитовано 13 жовтня 2021.
  15. Fleming, Mike Jr. (4 жовтня 2021). Solstice Studios Shuttering? Top Execs Laid Off As Indie Becomes Hollywood's First Corporate Covid Fatality. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 15 жовтня 2021. Процитовано 9 жовтня 2021.
  16. Vary, Adam B. (1 березня 2023). 'Hypnotic' First Look: Ben Affleck and Robert Rodriguez's Thriller to Hold Work-in-Progress SXSW Screening (EXCLUSIVE). Variety (амер.). Архів оригіналу за 2 березня 2023. Процитовано 2 березня 2023.
  17. Wiseman, Andreas (17 березня 2023). Robert Rodriguez & Ben Affleck's 'Hypnotic' Gets May Release Date Following Surprise SXSW "Work In Progress" Screening. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  18. New Movie Releases: May 12, 2023. tbnweekly.com. Архів оригіналу за 12 травня 2023. Процитовано 12 травня 2023.
  19. Hypnotic. Relativity Media. Архів оригіналу за 13 травня 2023. Процитовано 13 травня 2023.
  20. а б D'Alessandro, Anthony (15 травня 2023). 'Guardians' Gang Steals 'Book Club' Ladies' Purse Over Mother's Day Weekend: Best Second Weekend Hold For MCU Post Covid – Sunday Box Office Update. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 15 травня 2023. Процитовано 15 травня 2023.
  21. Hypnotic - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 12 травня 2023. Процитовано 4 червня 2023.
  22. Hypnotic, процитовано 4 червня 2023
  23. Kermode, Mark (28 травня 2023). Hypnotic review – preposterous tosh from start to finish starring Ben Affleck. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Архів оригіналу за 3 червня 2023. Процитовано 4 червня 2023.
  24. Leigh, Danny (25 травня 2023). Hypnotic review — Ben Affleck gets woozy in lethargic thriller. Financial Times. Архів оригіналу за 1 червня 2023. Процитовано 4 червня 2023.
  25. Maher, Kevin (4 червня 2023). Hypnotic review — Ben Affleck disappoints in a dismal ‘thriller’. The Times (англ.). ISSN 0140-0460. Архів оригіналу за 3 червня 2023. Процитовано 4 червня 2023.
  26. Roeper, Richard (11 травня 2023). ‘Hypnotic’: Ben Affleck’s sci-fi thriller builds to a slam-bang twist ending. Chicago Sun-Times (англ.). Архів оригіналу за 21 травня 2023. Процитовано 4 червня 2023.
  27. Kenny, Glenn (12 травня 2023). ‘Hypnotic’ Review: A Twisty Thriller Sends Ben Affleck on the Run. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 24 травня 2023. Процитовано 4 червня 2023.
  28. Lowry, Brian (12 травня 2023). Jennifer Lopez and Ben Affleck score a split decision with 'The Mother' and 'Hypnotic'. CNN (англ.). Архів оригіналу за 30 травня 2023. Процитовано 4 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]