Джеффрі Флетчер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джеффрі Флетчер
Geoffrey Fletcher
Зображення
Зображення
Ім'я при народженні Джеффрі Шон Флетчер
Дата народження 4 жовтня 1970(1970-10-04) (53 роки)
Місце народження Нью-Лондон
Громадянство США США
Alma mater Гарвардський коледж, Школа мистецтв Тіша, Чоут Розмарі Голлd і Waterford High Schoold
Професія сценарист, продюсер, режисер
Кар'єра 2009 — дотепер
Заклад Колумбійський університет, Нью-Йоркський університет і Школа мистецтв Тіша
Нагороди «Оскар» (2009), «Незалежний дух», «Супутник»
IMDb ID 2819316
CMNS: Джеффрі Флетчер у Вікісховищі

Джеффрі Флетчер (англ. Geoffrey Fletcher; нар. 4 жовтня 1970(19701004), Нью-Лондон, Коннектикут, США) — американський сценарист, продюсер, режисер.

Біографія[ред. | ред. код]

Джеффрі Шон Флетчер народився в Нью-Лондоні, Коннектикут, США та дитинство пройшло в Вотерфорді, Коннектикут. Він третій син директора школи та механіка підводних суден[1]. Його батьки та старші брати (Альфонс — відомий фінансовий інсайдер та Тодд) підтримували Джеффрі у творчих починаннях. У чотирнадцять йому подарували кінокамеру[2]. Флетчер отримав ступінь витончених мистецтв у Гарварді та вивчав режисуру в Мистецькій школі Тіш при Нью-Йоркському університеті[3].

Кар'єра[ред. | ред. код]

Флетчера запросили для адаптації роману «Тужся» американської поетеси Сапфіри. Врешті-решт за цим сценарієм було знято стрічку «Скарб». Робота Флетчера була оцінена кінокритиками: він отримав премії «Оскар», «Супутник», «Незалежний дух».

У 2011 Флетчер випустив повністю свій фільм «Віолет і Дейзі», головні героїні — юні вбивці у виконанні Сірши Ронан і Алексіс Бледел. Після цього написав близько десятка сценарієв для короткометражних стрічок. Крім того, Джеффрі Флетчер — запрошений професор Колумбійського та Нью-Йоркського університетів[4].

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Рік Назва Оригінальна назва Примітки
2009 «Скарб» Precious сценарист
2011 «Віолет і Дейзі» Violet & Daisy сценарист, режисер, продюсер
2018 «Випробування вогнем» Trial by Fire сценарист

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 14 липня 2016. Процитовано 8 березня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 березня 2016. Процитовано 8 березня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 жовтня 2015. Процитовано 8 березня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 3 жовтня 2016. Процитовано 8 березня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)