Джханда Сінґх

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джханда Сінґх
Помер 1774

Джханда Сінґх (д/н — 1774) — 2-й магараджа Амрітсару і Лахору в 17641774 роках. За його панування місаль Бганґі досяг найвищої потуги, ставши провідною силою в Пенджабі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з джатського клану Дхіллон. Старший син магараджи Харі Сінґха. Брав участь у військових кампаніях батька проти афганців. 1764 року після загибелі того успадкував місаль Бганґі й титул магараджи.

Збільшив військо до 20 тис. вершників. Продовжив активну загарбницьку політику, протягом нетривалого часу захопивши міста Чиніот, Джанг, Бхера, Равалпінді, Хасана Абдал і Гуджрат. За цим вдерся до Кашміру, де захопив Сіалкот з областю. 1770 року змусив Ранджит Дева, раджу Джамму, визнати свою зверхність. В результаті було встановлено владу над західним та південним Кашміром. Став союзником Джасси Сінґха, місальдара Рамгархія.

1772 року знову захопив Мултан, де остаточно зміцнився. Тепер його володіння знаходилися у всіх доабах (міжріччях), крім Джаландхарського (між Біасом і Сатледжем). Також тривало протистояння з місалем Пхулкіан.

1774 року було вбито вночі пострілом у спину найманим убивцею, якого відправив Джай Сінґх, місальдар Канхеї під час кампанії в Джамму проти місалів Канхея та Сукерчакія. Йому спадкував брат Ганда Сінґх.

Джерела[ред. | ред. код]

  • The Sikh Commonwealth or Rise and Fall of Sikh Misls. Edition:2001.