Добровольська Юлія В'ячеславівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юлія Добровольська
Особові дані
Повне ім'я Добровольська Юлія В'ячеславівна
Народження 30 березня 1998(1998-03-30) (26 років)
Київ, Україна
Зріст 164
Вага 51
Громадянство Україна Україна
Позиція нападниця
Номер 55
Юнацькі клуби
Україна СДЮШОР «Крижинка»
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
2015—2022 Україна ЖХК «Україночка» 33 (30)
2023—н.ч. Україна ЖХК «Київ Кепіталз» 11 (11)
Роки Збірна І (г)
2019—н.ч. Україна Україна (жіноча) 19 (4)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

Дані оновлено 27 квітня 2024.

Юлія Добровольська — українська хокеїстка. Чемпіонка України та переможниця чемпіонату світу серед жінок в Дивізіоні III А.

Життєпис[ред. | ред. код]

П'ять років маленька Юля Добровольска тренувалася разом з хлопцями з команди «Крижинка» та брала участь у чемпіонаті Києва серед юнаків.

У 2015 році в Києві було створено жіночу команду «Україночка», до якої одразу ж доєдналася Добровольска. Через рік стартував перший чемпіонат України серед жінок. Юлія Добровольська закинула історичну першу шайбу в тому чемпіонаті[1].

У травні 2018 року Федерація хокею України ухвалила рішення про відновлення жіночої збірної України з хокею. Добровольська потрапила до заявки команди яка поїхала на кваліфікаційний турнір чемпіонату світу, що проходив у січні 2019 року у Кейптауні. Збірна України здобула там перемогу у всіх чотирьох своїх матчах та завоювала путівку до другого дивізіону. В активі Юлії Добровольської було чотири очки по системі гол+пас, вона спромоглася віддати дві результативні передачі партнеркам по команді та двічі закинула шайбу у ворота суперниць самостійно.

У сезоні 2018—19 в фінальній серії до чотирьох перемог чемпіонату України «Україночка» перемогла харківських «Пантер», а Юлія Добровольска отримала свою першу золоту медаль та була визнана кращою гравчинею турніру[2].

Виступ збірної України у другому дивізіоні чемпіонату світу 2020 року був провальним, адже українська команда зазнала п'ятьох поразок (дві з яких в овертаймі) в п'ятьох матчах та вибули до третього дивізіону. Юлія Добровольська відзначилась однією закинутою шайбою в ворота турецької збірної.

Через повномасштабне вторгнення Росії спортивні змагання в країні тимчасово припинились і команду «Україночка» було розформовано.

У 2024 році Юлія Добровольська виграла золоту медаль в третьому дивізіоні чемпіонату світу. Українська збірна переграла всіх своїх суперниць по групі, посіла перше місце та здобула підвищення у класі[3].

Добровольська є студенткою НУФВСУ за спеціальністю —тренер з хокею.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Юлія Добровольська – автор першої шайби в історії чемпіонатів України серед жінок. Архів оригіналу за 17 лютого 2017. Процитовано 30 грудня 2016.
  2. Переможцем змагань стала команда «Україночка» з Києва. Юлія Добровольська стала найкориснішим гравцем, а Ірина Заіченко — кращим воротарем турніру
  3. Жіноча збірна України з хокею виграла чемпіонат світу у дивізіоні ІІІА та здобула підвищення у класі