Другий дивізіон шотландської футбольної ліги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Другий дивізіон
Шотландської
футбольної ліги
Країна
Шотландія Шотландія
Конфедерація
УЄФА
Рік заснування
1975
Рік скасування
2013
Кількість команд
10
Ліга рівнем вище
Перший дивізіон
Ліга рівнем нижче
Третій дивізіон
Рівень в національній ієрархії
Рівень 3
Кубкові турніри
Кубок Шотландії
Кубок Ліги

Другий дивізіон Шотландської футбольної ліги  — третій рівень системи футбольних ліг Шотландії та (з 1998 року) другий дивізіон Шотландської футбольної ліги з 1975 по 2013 рік.

Історія[ред. | ред. код]

Другий дивізіон ШФЛ було створено в 1975 році в ході реформування Шотландської футбольної ліги. Ціллю реформування було збільшення кількості дивізіонів в лізі. Перший рівень системи став називатися Прем'єр-дивізіон, другий — Перший дивізіон, а новий третій рівень — Другий дивізіон.

В 1998 році клуби Прем'єр-дивізіону відділились від Шотландської футбольної ліги і заснували Прем'єр-лігу (ШПЛ). Другий дивізіон залишився третім рівнем системи футбольних ліг Шотландії, але став другим за ієрархією дивізіоном в ШФЛ. В 2013 році ШПЛ та ШФЛ об'єдналися в Шотландську професійну футбольну лігу і Другий дивізіон в футбольній ієрархії замінився Першою лігою.

Формат змагання[ред. | ред. код]

З 1994 по 2013 рік Другий дивізіон складався з 10 команд. Першість проводилася в 4 кола. Команди отримували 3 очки за перемогу та 1 очко за нічию. В разі поразки бали не нараховувалися. У випадку, коли декілька команд набрали однакову кількість очок враховувалися спочатку різниця забитих і пропущених м'ячів, а потім кількість забитих м'ячів. В кінці кожного сезону клуб з найбільшою кількістю очок оголошувався переможцем першості. Якщо кількість набраних очок у кількох команд була рівною, то різниця м'ячів, а при однаковій різниці, кількість забитих м'ячів визначали переможця. З 1998 по 2006 рік дві перші команди першості напряму потрапляли до Першого дивізіону, а дві останні — до Третього. З 2006 по 2013 рік тільки переможець першості напряму потрапляв в Перший дивізіон, в той час як місця з 2-го по 4-те, а також 9-те місце Першого дивізіону грали плей-офф. Остання команда першості автоматично понижувалася в класі, а клуб, що зайняв 9-те місце грав плей-офф з 2-м, 3-м та 4-м місцем Третього дивізіону.

Див. також[ред. | ред. код]

Перша ліга (Шотландія)