Дулове гальмо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дулове гальмо на 30-мм автоматичній гарматі системи Маузер
Щілинне дулове гальмо на 152-мм гаубиці 2А65 «Мста-Б»

Ду́лове гальмо́, ду́льне гальмо — пристрій-компенсатор, призначений для зменшення сили відбою (на 25-75 %[1]) при пострілі з вогнепальної зброї за рахунок використовування частини кінетичної енергії газів, що рухаються за снарядом.

Принцип дії[ред. | ред. код]

Принцип дії дулового гальма полягає у зміні напрямку і швидкості руху частини порохових газів (швидкість яких досягає 1400—1500 м/с). Це призводить до появи сили, спрямованої протилежно до руху відкітних частин. Застосування дулового гальма знижує імпульс відбою, що дозволяє або зменшити загальну масу зброї, або підвищити влучність.

Типи дулових гальм[ред. | ред. код]

Дулові гальма розрізняються за числом камер (безкамерні, одно-і багатокамерні), числом рядів бокових отворів (одно- і багаторядні), а також їхньою формою (щілинні, сітчасті та віконні). Дулові гальма за принципом дії поділяються на дулові гальма активної, реактивної та активно-реактивної дії.

Типи дулових гальм
Активне дулове гальмо
Реактивне дулове гальмо
Активно-реактивне дулове гальмо

Застосування[ред. | ред. код]

Дуловий компенсатор в дії

Як правило, дулове гальмо використовується в конструкціях стрілецької зброї і польових гармат. У процесі пострілу дулове гальмо змінює напрямок руху порохових газів і тим самим може підсилювати гучність пострілу та яскравість спалаху. Як наслідок, в окремих видах зброї дулові гальма не використовують, в тому числі — в корабельній артилерії головного калібру; в інших видах зброї дулове гальмо навпаки є необхідним, наприклад — в протитанкових рушницях.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]