Дупілумаб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дупілумаб
Встановлена добова доза 21,4 міліграм[1]
Є активним інгредієнтом в Dupixentd
Міжнародна непатентована назва ВООЗ dupilumab
Фізично взаємодіє з Interleukin-4 receptor subunit alphad[2]
Оцінка ймовірності LiverTox LiverTox toxicity likelihood category Ed[3]

Дупілумаб (англ. Dupilumab) — людське рекомбінантне антитіло(IgG4), що застосовують у лікуванні алергічних реакцій, у тому числі астма, атопічні дерматити. Зареєстрований під назвою Дупіксент(Dupixent). Фармакологічна дія полягає у блокуванні рецепторів, що сприймають сигнали «тривоги» від інтерлейкінів(ІЛ-4 та ІЛ-13). Рецептори блокуються шляхом зв'язування антитіла із IL-4Rα-субодиницею рецепторів, спільних для ІЛ-4 та ІЛ-13. Таким чином, дупілумаб інгібує запальну реакцію. Дані інтрелейкіни є основними цитокінами запалень 2-го типу, залученими в патогенез атопічних захворювань[1][2].

Спосіб отримання[ред. | ред. код]

Новітньою технологією в отриманні моноклональних антитіл, а саме чисто людських моноклональних антитіл, є метод фагового дисплею, який полягає у вбудовуванні гену, який кодує необхідний білок (у тому числі необхідні антитіла), у генотип бактеріофага, внаслідок чого він починає відтворювати цей білок на своїй оболонці, що дає можливість пізніше методом так званої білкової інженерії отримувати цей білок у необхідних кількостях.

Побічні ефекти[ред. | ред. код]

Інфекційні захворювання- герпес ротової порожнини, простий герпес; З боку кровотворення- часто еозинофілія; З боку зору- кон'юнктивіт (алегргічний або бактеріальний), зуд в очах, блфарит; Алергічні реакції- рідко анафілаксія; Місцеві реакції- зуд у місці ін'єкції, набряк.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. https://www.whocc.no/atc_ddd_index/?code=D11AH05
  2. Wenzel S., Ford L., Pearlman D. et al. Dupilumab in persistent asthma with elevated eosinophil levels // N. Engl. J. Med. / J. M. Drazen, F. J. IngelfingerMMS, 2013. — Vol. 368, Iss. 26. — P. 2455–2466. — 12 p. — ISSN 0028-4793; 1533-4406doi:10.1056/NEJMOA1304048
  3. LiverTox