Ейткен Роберт Інгерсолл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ейткен Роберт Інгерсолл
Народився 8 травня 1878(1878-05-08)[1][4][…]
Сан-Франциско, Каліфорнія, США[5]
Помер 3 січня 1949(1949-01-03)[1][2][…] (70 років)
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США[5]
Країна  США
Діяльність скульптор
Галузь скульптура
Alma mater Художній інститут Сан-Францискоd
Знання мов англійська
Членство Американська академія мистецтв та літератури
Роки активності 1900[1]1949[1]
Жанр фігуративізм[6] і батальний жанр[6]
Автограф
Пам'ятник Джорджу Дьюї

Роберт Інгерсолл Ейткен (англ. Robert Ingersoll Aitken; 8 травня 1878, Сан-Франциско, Каліфорнія, США — 3 січня 1949, Нью-Йорк, США) — американський скульптор і медальєр.

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчив художній інститут Сан-Франциско. У 1901-1904 році викладав в Інституті. У 1904 році відправився в Париж, де продовжив навчання. Пізніше повернувся на батьківщину, оселився в Нью-Йорку, де працював викладачем у Лізі студентів-художників.

Творчість[ред. | ред. код]

Західний фасад будівлі Верховного суду США

Автор ряду монументальних творів. Одна з найвідоміших його робіт — західний фасад неокласичної будівлі Верховного Суду США в м.Вашингтон, Федеральний округ Колумбія. Скульптурна композиція» рівність юстиції і закону "над входом в будівлю Верховного суду складається з дев'яти фігур, в центрі розташована алегорія Свободи.

У Сан-Франциско (Каліфорнія, США) за його проектом в 1903 році споруджений Пам'ятник Джорджу Дьюї, американського флотоводцю, єдиній людині в історії, удостоєного вищого військового звання флоту США — адмірала військово-морських сил.

Йому також належать кілька військових скульптур у Вест-Пойнті, Храм музики в Сан-Франциско, скульптурні роботи для Національного музею і меморіалу Першої світової війни в Канзас-Сіті (Міссурі), Фонтан землі " для панамської тихоокеанської виставки в Сан-Франциско та ін.

Крім того, мав успіх як дизайнер монет і медалей. Багато працював в медальєрному справі, створюючи як медалі різних організації, так і просто пам'ятні знаки і прикраси. Він автор пам'ятних восьмикутних золотих монет номіналом 50 доларів для Панамо-тихоокеанської виставки 1915 року [7], а також офіційної медалі цього заходу.

Часто працював у стилі класицизму (з часткою ар-нуво).

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]