Електричний шнур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Електричний шнур — це гнучкий кабель з багатопровідними гнучкими жилами, який використовують для увімкнення електроприладів у мережу крізь розетки.

Шнур живлення, або кабель живлення — електричний кабель, який тимчасово вмикає побутовий прилад в електромережу крізь розетку або подовжувач. Ці назви, зазвичай, використовуються щодо кабелів, в котрих застосовується електрична вилка для приєднання до однофазного джерела живлення змінного струму напругою (зазвичай від 100 до 240 вольт, залежно від країни розташування). Шнур світильника — це легкий, незаземлений, двопровідний кабель з одиничною ізоляцією, який слугує для невеликих навантажень, таких як настільна лампа або торшер.

Призначення[ред. | ред. код]

Шнур живлення пристрою, допомагає передавати електричний струм від джерела живлення до електричних приладів. Такий шнур може бути, або увімкнений безпосередньо, в розетку або через подовжувач. Такі шнури мають особливе значення в безлічі галузей промисловості, починаючи від побутових до промислових споживчих товарів.

Компоненти шнура[ред. | ред. код]

Шнур, який використовується для передачі електричної потужності від розетки до електричного пристрою, інколи, може від'єднуватися як від джерела живлення (розетки), так і від електричного обладнання, і складатися з гнучкого дроту з електричними роз'ємами на обидвох кінцях: штепсельною вилкою і роз'ємом "мама". Один кінець шнура (з вилкою), вмикається в електричну розетку, а другий роз'єм приєднується до обладнання або побутового приладу. Всі шнури гнучкі. Провід в таких шнурів укладений в високоякісну гнучку пластмасу.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Правила улаштування електроустановок. Четверте видання, перероблене й доповнене — Х.: Вид-во «Форт», 2011.— 736 с.
  2. ГОСТ 15845-80 Вироби кабельні. Терміни й визначення
  3. Силові кабелі. Збірник нормативних документів і методичні вказівки до їх використання при самостійному вивченні курсу «Кабельні та повітряні лінії електропередачі» (для студентів 4 курсу денної й 5 курсу заочної форм навчання напряму 6.050701 «Електротехніка та електротехнології» (0906 «Електротехніка») зі спеціальності «Електротехнічні системи електроспоживання») / Харк. нац. акад. міськ. госп-ва; уклад.: Є. Д. Дьяков. — Х.: ХНАМГ, 2011. — 55 с.

Див. також[ред. | ред. код]